Članak

AMANDMAN NA SCHMIDTOV AMANDMAN

Klub Bošnjaka predložio amandman na Ustav FBiH: Za potvrđivanje Vlade FBiH ne treba više Dom naroda

(Patria) – Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH u kojem SDA ima većinu delegata, predao je danas na protokol Parlamenta FBiH amandman na Ustav FBiH, a koji je na tragu onoga što je visoki predstavnik Christian Schmidt donio prošle godine sa odgodom primjene od godinu dana. Schmidt je suspendovao glas potpredsjednika FBiH Refika Lende čime je omogućio imenovanje Vlade FBiH bez saglasnosti jednog potpredsjednika.

„Rješenje koje smo mi predložili ne odstupa od onoga što je Schmidt predložio u kontekstu same strukture. Na njegov amandman mi smo uložili amandman. Mi smo prepoznali probleme i da bi se mogla obesmisliti ta vrsta odluke Schmidta. Schmidt je suspendovao volju bošnjačkog naroda, volju Kluba Bošnjaka, suspendovao gospodina Lendu i njegov potpis. A onda je donio odluku da se ubuduće spriječi blokada i obavezao je Vladu FBiH da donese izmjene Ustava FBiH kako do njegovog amandmana ne bi došlo. Mi smo više puta tražili od Vlade FBiH, oba doma PFBiH da takvu vrstu amandmana predlože kako ne bi njegov amandman stupio na snagu. Mi smo odlučili da takvu vrstu amandmana predložimo", kazao je Haris Zahiragić, delegat u Klubu Bošnjaka Doma naroda PFBiH.

Zahiragić je kazao kako prema mišljenju većine Kluba Bošnjaka nepotrebna odrednica da prilikom potvrđivanja Vlade FBiH tri petine jednog kluba ne smije glasati protiv.

Prevedeno, Dom naroda Parlamenta FBiH ne bi više morao više potvrđivati Vladu FBiH već bi to samo radio Predstavnički dom.

"Dom naroda je svoje pravo konzumirao prilikom izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH. Očekujemo od parlamentarne većine da se usvoji ovaj amandman i da Schmidtov amandman ne stupi na snagu", kazao je.

On je kazao da nije SDA bila kriva što je Vlada FBiH bila u tehničkom mandatu četiri godine, već je HDZ odbijao dostaviti prijedlog za predsjednika FBiH.

#BiH #SDA #KlubBošnjaka #amandman #Ustav