Članak

DOLAZI PREMIJER IRAKA

Američki zvaničnik: Odbrambeni odnosi dio američko-iračkih pregovora u Washingtonu sljedeće sedmice

(Patria) - Sigurnosni i odbrambeni odnosi između Sjedinjenih Američkih Država i Iraka biće važan dio razgovora kada irački premijer Mohammed Shia al-Sudani sljedeće sedmice posjeti Washington, ali to nije primarni fokus posjete, rekao je u četvrtak visoki dužnosnik State Departmenta.

Zvaničnik, koji je izvijestio novinare pod uslovom da ostane anoniman, rekao je da će naglasak Sudanijeve posjete biti na ekonomskim vezama, čak i dok Washington i Bagdad pregovaraju o okončanju vojne koalicije predvođene SAD-om u zemlji, javio je Reuters.

Američke snage i šiitske oružane grupe upustile su se u napade posljednjih mjeseci usred regionalnog sukoba povezanog s izraelskim ratom u Gazi, što je dovelo do toga da Sudani u januaru objavi svoju namjeru da okonča američko vojno prisustvo.

Visoki zvaničnik State Departmenta rekao je da će odnosi odbrane i sigurnosti biti dio razgovora tokom Sudanijeve posjete, kada će se sastati i s predsjednikom Joeom Bidenom i ministrom odbrane Lloydom Austinom, kao i sa državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom.

„To će vjerovatno biti veoma važan dio naše diskusije“, rekao je zvaničnik. „To nije primarni fokus posjete... ali će se gotovo sigurno pojaviti.“

Umjesto toga, u fokusu posjete bit će ekonomija i pitanja, uključujući obrazovanje, životnu sredinu i podršku SAD-a razvoju, rekao je zvaničnik, ne iznoseći detalje.

„Imat ćemo čitav niz diskusija o našoj vezi i kuda ona ide“, rekao je zvaničnik.

SAD su izvršile invaziju na Irak 2003. kako bi zbacile Saddama Husseina i povukle se 2011., da bi se trupe vratile 2014. godine kako bi pomogle u borbi protiv Islamske države (IS) nakon što je ta grupa zauzela velike dijelove zemlje.

Washington i Bagdad započeli su u januaru pregovore o ponovnoj procjeni prisustva vojne koalicije predvođene SAD-om.

Zvaničnik je rekao da će ti razgovori vjerovatno dovesti do drugog zajedničkog dijaloga o sigurnosnoj saradnji kasnije ove godine.

#Pentagon #razgovori #SAD #Svijet