Članak

'RHEINMETALL'

Njemačka donirala pet vojnih kamiona sigurnosnim snagama Kosova

Kosovske sigurnosne snage primile su jučer njemačku donaciju pet multifunkcionalnih vojnih kamiona "RheinMetall", u vrijednosti 2,7 miliona eura.

(Patria) - Kosovske sigurnosne snage primile su jučer njemačku donaciju pet multifunkcionalnih vojnih kamiona "RheinMetall", u vrijednosti 2,7 miliona eura.

Ceremoniji primopredaje vozila u kasarni "Adem Jashari" prisustvovali su ministar odbrane Kosova Ejup Maqedonci, komandant Kosovskih sigurnosnih snaga general-potpukovnik Bashkim Jashari i ambasador Njemačke Jorn Rohde.

Maqedonci je tom prilikom istakao da će njemačka donacija vojnih kamiona uticati na povećanje logističkih i operativnih kapaciteta Kosovskih sigurnosnih snaga.

- Na putu rasta i razvoja naše vojske izuzetnu ulogu imao je naš strateški partner Savezna Republika Njemačka. Jako smo zahvalni, a 2,7 miliona eura koje smo primili danas su nastavak donacija od 3,8 miliona eura koje smo primili prošle godine od Njemačke - kazao je jučer Maqedonci.

Ističe da je podrška Kosovskim sigurnosnim snagama u vidu vojnih vozila samo jedna od oblasti u kojoj je Njemačka mnogo doprinijela za odbranu i sigurnost Kosova.

Ambasador Rohde istakao je zadovoljstvo što prisustvuje predaji pet kamiona Kosovskim sigurnosnim snagama, koje sada imaju ukupno 15 takvih kamiona. Kazao je da je ovaj projekat započet novembra 2022. godine.

- Želim ponovo da podvučem odlične odnose Njemačke i Kosova. Naša saradnja je sve bliža i bliža, posebno u oblasti sigurnosti i ovo se radi preko naših zvaničnika, kao što su vojni atašei - dodao je Rohde.

Njemački ambasador je zajedno s ministrom Maqedoncijem uručio ključeve za svaki od pet vojnih kamiona.

Sredinom marta kosovski premijer Albin Kurti tokom posjete spomenutoj kasarni izjavio je da je deset kamiona "RheinMetall" njemačke proizvodnje kupljeno iz kosovskog budžeta, dok je ostalih pet donacija Njemačke.

#donacija #Kosovo #Njemačka #Region