Članak

PREDSJEDNIK FRANCUSKE

Macron apeluje na trajno povećanje proizvodnje oružja u svojoj zemlji

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je odbrambenu industriju svoje zemlje na trajno povećanje proizvodnje oružja, u jeku rata u Ukrajini.

(Patria) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je odbrambenu industriju svoje zemlje na trajno povećanje proizvodnje oružja, u jeku rata u Ukrajini.

- Moramo se trajno pripremiti za geopolitičku i geostratešku promjenu u kojoj će odbrambena industrija igrati rastuću ulogu - rekao je Macron dok je polagao kamen temeljac za novu tvornicu eksplozivnog praha za kompaniju "Eurenco" u jugozapadnom gradu Bergeracu.

Macron je naglasio da je potrebna ratna ekonomija kako bi se Ukrajinu moglo snabdijevati oružjem da odbije rusku invaziju, ali i za francusku odbranu.

- Ova dinamika je počela u Evropi i svijetu. Ova ekonomija nam je također na korist. Naprimjer, proizvodnja haubica isporučenih Ukrajini se utrostručila, što također podstiče izvoz oružja.

Evropa ne može odustati od Ukrajine, radi se također o vlastitoj sigurnosti. Mi Evropljani moramo učiniti više i brže ako SAD ne budu tamo.

Mi Evropljani moramo se mobilizirati i pronaći novo finansijsko rješenje. Na tom polju blisko sarađujemo s Nijemcima - poručio je francuski predsjednik.

#EmmanuelMacron #Francuska #oružje #Svijet