Članak

ČLAN AK NOVI GRAD

Ljubav prema trčanju: Trinaestogodišnji Zinedin Vrabac iz Njemačke stiže na Državno atletsko prvenstvo u Tuzli

Kada je u julu 2023. godine kao 12-godišnjak Zinedin Vrabac istrčao prvi put trku od 5 km za 23 minute u Goraždu, a za nekoliko dana i u Kaknju gdje je imao još bolje vrijeme, a zatim i Banovićima, bilo je jasno da uspjeh koji je ostvario nije bio slučajan.

U Banovićima je odnio pobjedu i u dječijoj utrci na 400 metara.

Zinedin Vrabac pobijedio u utrci na 400 metara u Banovićima 2023. godine


Po povratku u Njemačku gdje živi, učlanjuje se u atletski klub i redovno trči utrke i ostvaruje najbolji rezultat ili među najboljim. Uoči dolaska u BiH, Zinedin je 23. marta osvojio treće mjesto na prvenstvu pokrajine Hessen (Hessische Meisterschaften). Trku od pet kilometara istrčao je za 19 minuta i 10 sekundi, a takmičio se u kategoriji do 13 godina.

Iako je u januaru napunio tek 13 godina, već ima ozbiljnih kilometara u nogama, a 27. aprila takmičit će se na Državnom atletskom prvenstvu za pionire u Tuzli na 1000 metara. Samo zbog takmičenja ponovo će doći iz Njemačke u BiH.

Dvosedmični boravak u Sarajevu iskoristio je za što bolje pripreme. Član je i sarajevskog Atletskog kluba Novi Grad - Atleta čiji je predsjednik Elmir Ćerimagić koji mu je i trener.

Pripreme za Državno prvenstvo pod budnim okom su trkačke legende Seada Konde koji još uvijek drži rekord istrčanog maratona (42 km) za 2:15:54 sada već davne 1975. godine u Njemačkoj. Kondo je specijaliziran za duge pruge.

Kondo priprema Vrabca za prvenstvo (Foto: Patria)


Prema procjeni koju je napravio, Zinedin ima sve predispozicije za vrhunskog trkača.

„Zinedinu se sada treba posvetiti. Hvala bogu da on ima roditelje koji to mogu ispratiti. Bog mu je dao podlogu. On sada ima lijepe godine, ali treba biti oprezan. On je sada pionir, pa će biti junior i treba dobru podlogu napraviti za kasnije“, pojašnjava Kondo koji je aktivan u svojoj 72. godini.

Iako je čuo za Zinedinove uspješne trke na 5000 metara, smatra da je bolje da se u ovim godinama posveti trkama na 800, 1000, 1500 metara.

„Ovo što sam vidio na stazi za ovaj period meni se svidjelo. On zaslužuje pažnju ali ne treba forsirati. Moramo naći mjeru, a ja često kažem da je nekad odmor važniji od treninga. Najopasnije je kad trkač pregori“, kaže Kondo.

Ovaj dječak je za samo nekoliko mjeseci doživio veliku transformaciju iako se i ranije bavio različitim sportovima. Sretan je što ima priliku učiti od trenera Konde i Ćerimagića.
„Želim se što bolje pripremiti za Državno prvenstvo i pažljivo slušam trenere i njihove savjete. Nastavit ću trenirati i u Njemačkoj, a onda dolazim u Tuzlu“, kaže ovaj harizmatični dječak.

Trener Ćerimagić za Patriju ističe da ga raduje što je Zinedin odabrao njihov klub za pripreme.

„Kod nas radi na fleksibilnosti, brzini, snazi, koordinaciji što je potrebno u ovom periodu raditi s ovom djecom. Želimo se što bolje pripremiti za Državno prvenstvo i nadamo se da će Zinedin postići svoj maksimum i da bez pritiska postigne dobar rezultat“, kazao je Ćerimagić.

Trener Elmir Ćerimagić sa Zinedinom (Foto: Patria)


Ćerimagić je uputio poziv roditeljima i svim zainteresiranim da se učlane u klub.

„Djeca su danas okupirana ekranima i vrlo je teško angažovati i zadržati djecu, a pogotovo za trkačke discipline. Kad pronađeno takvo dijete moramo ga motivirati“, poručuje Ćerimagić.

Vrabac je upoznao i Almu Hrnjić, najbolju bh. atletičarku koju trenira Kondo (Foto: Patria)

#AKNoviGrad #atletika #ElmirĆerimagić #Njemačka #pioniri #prvenstvo #Sarajevo #SeadKondo #trke #Tuzla #ZinedinVrabac #Sport