Članak

SADA ŠUTE

TRKA POPULISTA Uvjeravaju nas da smo sigurni, a vrh države ne zna koja vojska dolazi u BiH!

Piše: Amina Čorbo-Zećo

Medijsko ludilo u vezi NATO snaga u BiH započeo je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić. On je ustvrdio, a kasnije će se pokazati netačnim, da NATO šalje bataljon rezervnih snaga u BiH.

Inicijalna informacija o ovome krenula je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića. Navodno, sve je pokrenuo nekadašnji vojni analitičar danas savjetnik Alija Kožljak. Uključit će se i ministar odbrane Zukan Helez. Igrao se ping pong sa informacijama, porukama, pozivima, avaj pomagajte koja to vojska stiže u BiH?

Mediji u republici srpskoj podgrijavaju atmosferu, a NATO u čudu! Na kraju sve je presijekao EUFOR. Oni su na profile X mreže napisali da su u BiH stigli pripadnici Strateških rezervnih snaga (SRF) EUFOR-a.

Mediji u Republici srpskoj lukavo i mudro malo šute, malo likuju objavom koje također obiluju neistinama i informacijama koje logično služe isključivo da se Bosna i Hercegovina udalji od NATO puta.

A, vrhunac parodije i besmisla ovoga što je trenutno na sceni jesu medijski prilozi i tekstovi koji donose zaključke kako bh. građani nemaju razloga za brigu, kako je strana vojska tu da ih zaštiti i spriječi eventualne sukobe.


Kakva je to sigurnost? Sami vrh države ne zna ko to dolazi u Bosnu i Hercegovinu, a sa sobom donosi silu od opreme i oružja.

Ja sam se zabrinula. Gledam svakih malo profile Zvizdića, očekujem pojašnjenje, izvinjenje i tako potrebne informacije o tome ko je njega dezinformisao i kako se šteta misli umanjiti. A, šteta je nastala.

Znali smo da smo neozbiljni, ali ovolike razmjere dezinformisanja i populističke priče ipak je previše. Zato građani Bosne i Hercegovine itekako imaju razloga za brigu. Ko nas to predstavlja? I kako bez ikakve odgovornosti mogu uznemiravati, ne samo građane BiH, već i sam NATO!

I ko je sve još ušao u našu zemlju, a da nadležni pojma nemaju o tome. Zato nas ne treba čuditi da se švedska mafija obračunava u Sarajevu, tokovi droge idu nesmetano, a odgovorni osim dezinformacija nemaju adekvatne strategije za prosperitet države BiH. Djelujemo ad hoc u momentu dešavanja i bez unaprijed osmišljenih koraka.

Bh. vlasti za sada su šampioni u populizmu, a utrka za plasman ‘ekskluzivnih’ informacija se nastavlja i dalje, čak se ne libe angažovati i ugledne medijske kuće (ako to jesu) da potvrde njihovu poluinformacije u prilozima koji obiluju neistinama.

Reklo bi se sve za glas ili klik, dok građanima konačno ne klikne u glavi i shvate da x na glasačkom listiću se ne daje olako i bez promišljanja o budućnosti. A, sve je izvjesnije da je budućnost BiH u rukama onih koji joj ne misle dobro, neki iz neznanja i populizma, a drugi jer ne vole državu u kojoj žive.

#AlijaKožljak #AminaČorboZećo #BosnaIHercegovina #DenisBećirović #DenisZvizdić #EUFOR #MedijskoLudilo #NATO #StrateškiRezervnihSnaga #ZukanHelez #BiH #izdvojeno