Članak

DVODNEVNA KONFERENCIJA

Švicarska 15. i 16. juna domaćin mirovnog samita o Ukrajini

Švicarska vlada bit će u junu domaćin dvodnevne konferencije na visokom nivou radi postizanja mira u Ukrajini, najavljeno je jučer, premda je Rusija jasno dala do znanja da u toj inicijativi neće učestvovati.

(Patria) - Švicarska vlada bit će u junu domaćin dvodnevne konferencije na visokom nivou radi postizanja mira u Ukrajini, najavljeno je jučer, premda je Rusija jasno dala do znanja da u toj inicijativi neće učestvovati.

Švicarska je u januaru rekla da će biti domaćin mirovnog samita na zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, i od tada je vodila razgovore s EU, državama članicama G7 i zemljama poput Kine i Indije kako bi pridobila njihovu podršku.

"Trenutno postoji dovoljna međunarodna podrška za konferenciju na visokom nivou u svrhu pokretanja mirovnog procesa", saopštilo je Savezno vijeće.

Konferencija će biti održana 15. i 16. juna u Bürgenstocku, u kantonu Nidwalden pored grada Luzerna.

Svrha konferencije je stvoriti povoljan okvir za sveobuhvatan i trajan mir u Ukrajini, kao i "konkretne smjernice za učešće Rusije u mirovnom procesu".

Premda je Moskva rekla da nije protiv pregovora o okončanju rata, ruski su dužnosnici rekli da neće učestvovati u pregovorima u Švicarskoj, zemlji za koju smatraju da je odustala od neutralnosti u pogledu sukoba.

Rusija, koja je pokrenula potpunu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022., rekla je da je švicarska inicijativa besmislena bez učešća Moskve. Švicarske vlasti tek trebaju objelodaniti potpuni popis učesnika.

Nakon dvije godine rata, Rusija drži nešto manje od petine teritorije Ukrajine i optužuje zapadne pristalice Kijeva da koriste Ukrajinu kao poprište za borbu protiv Rusije.

Moskva je u više navrata rekla da je otvorena za pregovore, ali da se u njima moraju priznati "nove realnosti na terenu".

S druge strane, Ukrajina zahtijeva obnovu svog teritorijalnog integriteta i potpuno povlačenje ruskih snaga kao uslova za mir.

#mirovnisamit #Švicarska #Ukrajina #Svijet