Članak

NOVE PRIJETNJE

Dodik s francuskim senatorima: Ako Schmidt interveniše oko imovine, Rs će proglasiti nezavisnost

Francuski senatori će uskoro doći u BiH gdje će razgovarati s drugim faktorima.

(Patria) - Predsjednik Rs Milorad Dodik informisao je danas u Parizu francuske senatore da visoki predstavnik Christian Schmidt, "koji nema legitimitet i legalitet, pokušava da modelira ustavni poredak u BiH i da Rs, ukoliko Schmidt interveniše u vezi s imovinom, neće imati drugi izbor osim da brani svoj status tako što će proglasiti nezavisnost".

- Mi ćemo to učiniti. Ono što je važno, mi smo danas razgovarali s ljudima koji žele to da čuju, što baš i nije uobičajeno. Zahvalan sam ovoj grupi senatora, koji su iz različitih političkih partija, jer su željeli da čuju o situaciji i imali su određeno mišljenje o tome.

Oni će uskoro doći u BiH i tamo će razgovarati s drugim faktorima. Mi smo iznijeli svoje vizure i rekli da BiH treba da se vrati na Ustav, da se prestane s intervencionizmom i da se stranci povuku - rekao je Dodik za RTRS nakon sastanka sa senatorima.

Senatore je, kaže, informisao o stanju u Rs i u BiH, ali i na Balkanu, dodajući da je uvjeren da će posjetom Senatu ostvariti željeni efekat.

- Moja osnovna stvar je bila - budite objektivni, mi nismo došli ovdje da tražimo navijanje po bilo kojem osnovu - rekao je Dodik.

Ističe i kako je iznio poznate stavove Rs - "da je nelegalni Schmidt, u momentu dobijanja pregovaračkog statusa za BiH, ugrozio čitav taj proces i doveo ga do potpunog zastoja, i da namjerava da kroz zakon o imovini još više usloži situaciju".

- Rekli smo da je neprihvatljiva intervencija u Izborni zakon BiH i da će to blokirati dalji proces u BiH dok god on to ne povuče ili Parlamentarna skupština ne odbaci - naveo je Dodik.

Poručio je i da će Rs, ukoliko se to ne desi, donijeti svoje zakone i "nastaviti dalje u skladu s Ustavom i Izbornim zakonom BiH, koji predviđa da CIK provodi samo izbore za članove Predsjedništva BiH i Zastupnički dom PS BiH".

Dodik je ocijenio i da Francuska ima pozitivnu ulogu u pogledu situacije u BiH.

- Mi znamo da je Francuska u procesu međunarodnog pregovaranja vezano za Schmidtovu namjeru da donese posljednje odluke, bila protiv i mi to cijenimo. To njeno protiv nije bilo dovoljno, jer se radi o drugim velikim zemljama koje su bile za i koje imaju svoje stavove - zaključio je Dodik.

#Francuska #MiloradDodik #nezavisnost #Politika #Senatori #BiH