Članak

OSTALI BEZ RAČUNA

Ministar finansija i trezora Amidžić: Pronaći ćemo način da svaki pojedinac ostvari lično primanje bez obzira na sankcije

(Patria) - Ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić rekao je da će biti pronađen način da svaki pojedinac koji je zaradio platu ostvari lično primanje koje spada u ljudska prava definisana međunarodnim standardima, nakon što su banke zatvorile račune osobama koje su pod sankcijama OFAC-a i SAD-a. Među njima je određeni broj političkih zvaničnika koji ne mogu primati plaće.

"Primanje svakog pojedinca je nešto što je međunarodno pravo. Sa te strane, kao neko ko to poštuje, moramo da nađemo rješenje za ljude /pod sankcijama/ da ostvare ono što je njihovo lično primanje. Naravno da ćemo naći rješenje za svakog pojedinca koji je zaradio svoju platu", rekao je Amidžić.

On je govorio i o privremenom finansiranju navodeći da sve institucije normalno funkcionišu, kao i da 21.500 ljudi obavlja svoje poslove redovno. .

Kada je riječ o troškovima institucija BiH za prošlu godinu, Amidžić je rekao da se tu uglavnom radi o troškovima za plate, prezentacije, putovanja i druge vidove materijalnih troškova.

"Kada je riječ o tim troškovima, tu pritisak pravi onaj ko želi da ima komoditet. To je potrošački budžet i on kao takav treba da bude što je manji moguće jer to podrazumijeva više sredstava u entitetima", rekao je Amidžić.

On je potvrdio je da je Centralna banka BiH iz ostvarene dobiti u trezor uplatila 64,5 miliona KM.

Kada je riječ o ekonomskoj realnost u BiH, Amidžić je rekao da se ona oslanja na Evropu, a stanje u vodećim ekonomijama Evrope nije najbolje.

"Vodeće ekonomije Evrope su ušle u recesiju i dok Evropa ne krene na gore ne možemo očekivati da će BiH napraviti neki iskorak", zaključio je Amidžić.

#SrdjanAmidzic #BiH #OFAC #SAD #Plata #LjudskaPrava #Institucije #CentralnaBanka #Recesija