Članak

SLOVENIJA

Hiljade muslimana u Ljubljani klanjali bajram-namaz

(Patria) - U Muslimanskom kulturnom centru Ljubljana održana je centralna bajramska svečanost za područje Mešihata Islamske zajednice u Republici Sloveniji. Bajramsku hutbu održao je muftija mr. Nevzet-ef. Porić. Centar i prostor oko centra bili su nedovoljni za sve vjernike koji su došli na bajram-namaz što pokazuje koliko je muslimana u Ljubljani i Sloveniji.

On je u svom kazivanju govorio o prolaznom ovozemaljskom životu, patnjama ljudi u Gazi, Ukrajini, ali i muslimanima u Sloveniji.

"Islamska zajednica u Republici Sloveniji djeluje na slovenskom tlu više od jednog stoljeća. Izgradnjom džamije u Ljubljani upisali smo se na religijsku kartu Republike Slovenije. Veoma smo sretni što smo izgradnjom džamije uspjeli obogatiti društvo u kojem živimo, jer je kompleks Muslimanskog kulturnog centra Ljubljana doprinio većoj prepoznatljivosti naše Zajednice, otvorenosti, suradnji i uključenosti u širu društvenu zajednicu.

Naš cilj je da kroz različite programe koje organiziramo u okviru Islamske zajednice, gradimo mostove prijateljstva, razumijevanja i suradnje. Gradit ćemo čvrste veze suradnje sa crkvama i drugim vjerskim zajednicama u Republici Sloveniji i jačati međureligijski dijalog, koji će pomoći ljudima da bolje razumiju svoje radne kolege, komšije i prijatelje.

Dijalog sa državom i njenim institucijama treba jačati na različitim područjima. Kao vjerske zajednice, doprinosimo raznolikosti i bogatstvu slovenskog društva i pomažemo državi u rješavanju različitih humanitarnih i socijalnih problema njenih građana, koji nam se obraćaju za pomoć. Radimo i druge opće korisne poslove. Zato očekujemo više sluha i pomoći od države kroz partnerski odnos, jer smo i mi kao članovi vjerskih zajednica poreski obveznici.

Na kraju, molim Svemogućeg Boga da bolesnima podari zdravlje, siromašnima da dadne opskrbu a onima koji su protjerani da se vrate svojim domovima. Molimo Boga da podari mir u cijelome svijetu!

Molimo Boga da nam oprosti grijehe i primi sve naše ramazanske ibadete! Molimo Uzvišenog Boga da Ramazanski-bajram provedemo u zdravlju, veselju i rahatluku, zajedno sa našim najmilijima", naveo je ef. Porić.

#Bajram #Ljubljana #muslimani #Region