Članak

OSUDA ZLOČINA U GAZI

Irski ministar vanjskih poslova: Krećemo u priznavanje palestinske državnosti

(Patria) - Irska će u narednim sedmicama krenuti u priznavanje palestinske države, izjavio je u utorak u Dublinu irski ministar vanjskih poslova Micheal Martin, javio je AFP.

Martin je rekao da će formalni prijedlog o priznavanju palestinske države donijeti vladi kada se završe „šire međunarodne rasprave“.

„Budite bez sumnje, priznavanje palestinske države će se dogoditi“, rekao je on irskom
parlamentu tokom govora. Odgađanje priznanja „više nije vjerodostojno niti održivo“, rekao je.

Martin je kasnije rekao za lokalni novinski sajt Journal da će se formalni prijedlog dogoditi „u narednih nekoliko sedmica“. Rekao je da je posljednjih šest mjeseci u razgovorima o priznanju sa drugim zemljama uključenim u mirovne inicijative. Prošlog mjeseca lideri Španije, Irske, Slovačke i Malte izjavili su u zajedničkoj izjavi da su spremni priznati palestinsku državnost.

Irska je dugo govorila da u principu nema ništa protiv zvaničnog priznanja palestinske države ako bi to moglo pomoći mirovnom procesu na Bliskom istoku.

Ali rat u Gazi je ovom pitanju dao novi podsticaj. Rat je izbio Hamasovim napadom na Izrael 7. oktobra, koji je rezultovao smrću 1.170 ljudi, većinom civila. U izraelskoj ofanzivi ubijeno je najmanje 33.360 ljudi u Gazi, uglavnom žena i djece.

„Ne sumnjam da su počinjeni ratni zločini i u potpunosti osuđujem tekuće bombardovanje naroda Gaze“, rekao je Martin.

Priznavanje državnosti „moglo bi biti katalizator za pomoć ljudima u Gazi i Zapadnoj obali i u unapređenju mirovne inicijative koju predvode Arapi”, dodao je.

#BliskiIstok #Dublin #Gaza #Hamas #Irska #Izrael #MichealMartin #Palestina #RatniZločini #Svijet