Članak

POMOĆ

SAD šalje zaplijenjeno iransko oružje namijenjeno jemenskim Husima u Ukrajinu

(Patria) - Sjedinjene Američke Države su u Ukrajinu prebacile hiljade komada pješadijskog oružja i više od 500.000 komada municije koje su zaplijenjene prije više od godinu dana kada ih je Iran pokušao isporučiti Husima u Jemenu, saopštila je u utorak američka vojska, javio je Reuters.

Hardver poslat prošle sedmice je najnovija vojna pomoć koju je administracija američkog predsjednika Joea Bidena pružila Kijevu u borbi protiv Rusije. Demokrata je blokiran u pružanju dodatnog oružja Kijevu zbog odbijanja predsjednika Predstavničkog doma republikanaca Mikea Johnsona da stavi na glasanje novu sigurnosnu pomoć u vrijednosti od 60 milijardi dolara.

S obzirom da ukrajinskim snagama ponestaje oružja i municije, posebno teške artiljerije,
Sjedinjene Države i njihovi saveznici traže nove načine da naoružaju Kijev.

Oružje koje su Sjedinjene Države prenijele u Kijev 4. aprila „činilo je dovoljno materijala za opremanje“ ukrajinske brigade, navodi američka Centralna komanda u saopštenju na mreži X.

Takva pješadijska brigada obično se sastoji od 3.500 do 4.000 vojnika, ali tačan broj nije poznat.

Iranska stalna misija pri Ujedinjenim nacijama rekla je: „Ne možemo komentarisati oružje i naoružanje koje nam nikada nisu pripadali.“

CENTCOM je saopštio da hardver uključuje više od 5.000 jurišnih pušaka AK-47, mitraljeza, snajperskih pušaka i raketnih granata i više od 500.000 komada municije.

Municija je uzeta sa četiri broda „bez državljanstva“ koje su presreli američki brodovi i oni partnerskih snaga, koji nisu identifikovani, između 22. maja 2021. i 15. februara 2023. godine, saopštio je CENTCOM.

Oružje je Husima slao iranski Korpus garde Islamske revolucije, saopštio je CENTCOM.

#CentralnaKomanda #Husima #Iran #IranskaStalnaMisija #Jemenu #JoeBiden #MikeJohnsona #Rusije #SjedinjeneAmeričkeDržave #Ukrajinu #Svijet