Članak

KRITIKOVAO IZRAELSKOG PREMIJERA

Biden: Netanyahu je napravio grešku u Gazi, pozivam na prekid vatre i dostavljanje pomoći

(Patria) - Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je politika premijera Benjamina Netanyahua u Gazi bila „greška“ i pozvao Izrael da pozove na prekid vatre, u intervjuu u utorak, javio je AFP.

Bidenovi komentari bili su neke od njegovih najjačih kritika do sada Netanyahua usred rastućih tenzija zbog broja poginulih civila u izraelskom ratu protiv Hamasa i strašnih uslova u Gazi.

„Mislim da je to što radi greška. Ne slažem se s njegovim pristupom“, rekao je Biden za
Univision, američku TV mrežu na španskom jeziku, na pitanje o Netanyahuovom vođenju rata.

On je ponovio da je napad izraelske bespilotne letjelice prošle sedmice u kojem je u Gazi ubijeno sedam humanitarnih radnika jedne humanitarne organizacije sa sjedištem u SAD-u, izazvavši napet telefonski razgovor s Netanyahuom, bio „nečuven“.

„Zato ja pozivam Izraelce da samo pozovu na prekid vatre, da omoguće narednih šest, osam sedmica potpuni pristup svoj hrani i lijekovima koji idu u zemlju“, dodao je Biden.

Primjedbe o prekidu vatre označile su pomak u odnosu na njegove prethodne komentare, u kojima je rekao da teret leži na Hamasu da pristane na sporazum o primirju i oslobađanju talaca.

Biden je također pojačao pritisak na Izrael da pusti više pomoći u Gazu, rekavši da je razgovarao sa Saudijskom Arabijom, Jordanom i Egiptom i da su „spremni da prebace ovu hranu“.

„Nema izgovora da se tim ljudima ne osigura medicinske i prehrambene potrebe. To bi trebalo učiniti sada“, dodao je.

Bidenov intervju je podvukao dramatičnu promjenu njegove izraelske politike nakon što su izraelska ubistva radnika Svjetske centralne kuhinje u Gazi izazvala globalni bijes.

Biden je podržavao Izrael od napada Hamasa 7. oktobra na Izrael, istovremeno izražavajući zabrinutost zbog ljudskih žrtava u Gazi. Ali tek u svom napetom telefonskom razgovoru s Netanyahuom prošle sedmice konačno je upozorio da će Sjedinjene Države biti prisiljene promijeniti politiku ako Izrael ne promijeni vlastitu praksu u Gazi.

U pozivu u četvrtak, Biden je rekao da Izrael mora odmah pružiti veću pomoć i zaštititi civile i pozvao Netanyahua da „osnaži svoje pregovarače“ da brzo postignu prekid vatre s Hamasom.

Izrael je odgovorio tako što je pristao da otvori nove prelaze za pomoć istog dana, dok je također tokom vikenda objavio da povlači trupe iz južnog grada Khan Younis.

Ali odnosi su i dalje napeti jer je Netanyahu insistirao da je odredio datum za veliku ofanzivu na Rafah na egipatskoj granici kojoj se Washington oštro protivi.

S obzirom da su izbori u novembru, Biden se suočava sa sve većim protivljenjem njegovoj politici u Gazi od strane muslimana i mladih, a ključni saveznici ga pozivaju da promijeni kurs.

#BenjaminNetanyahu #Izrael #JoeBiden #Svijet