Članak

BLAGDANI

MIRIŠU AVLIJE Neka radost Bajrama ispuni srca!

(Patria) - Muslimani širom svijeta danas slave jedan od najvećih islamskih blagdana, Ramazanski bajram.

Vjernici u Bosni i Hercegovini jutros su obavili bajram-namaz, a sa centralne svečanosti hutbu je uputio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović

Završetak mjeseca ramazana muslimani obilježavaju Bajramom. Ramazanski bajram, uz Kurban-bajram, koji se obilježava oko dva mjeseca nakon ramazanskog, jedan je od dva muslimanska blagdana kojeg muslimani u svijetu obilježavaju na najsvečaniji način. On je kruna ramazanskog posta, koja dolazi postaču kao nagrada za zalaganje i trud tokom mjeseca ramazana.

Ramazanski bajram obilježava se tri dana, i oni su za Bošnjake dani sreće, darivanja, posjete rodbini i prijateljima. To su dani okupljanja porodice na zajedničkim ručkovima.

Muškarci ustaju rano, spremaju se i odlaze u džamiju na Bajram namaz, dok žene ostaju kod kuće i čekaju ih da se vrate iz džamije. U tradiciji muslimana je da se od kuće do džamije ide jednim, a vraća drugim putem, kako bi taj dan ulice što više bile pune veselih ljudi.

Za vrijeme Ramazanskog bajrama kuće se pune kolača i ltradicionalnih jela. U tradiciji Bošnjaka je da se za ovaj blagdan sprema baklava. Djeca ljube muškarce u ruku, a muškarci ih daruju novcem.

Novinska agencija Patria svim muslimanima želi Bajram Šerif Mubarek Olsun!

#Baklava #Bosna #Bošnjaci #Džamija #Hercegovina #HuseinKavazović #KurbanBajram #Muslimani #Patria #RamazanskiBajram #BiH