Članak

NAJAVIO VUČIĆ

Srbija kupuje 12 borbenih aviona Rafale

Nakon što je Hrvatska, kao članica EU i NATO-a, nabavila borbene francuske avione Rafale, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je kupovinu istih aviona - i to njih čak 12.

(Patria) - Nakon što je Hrvatska, kao članica EU i NATO-a, nabavila borbene francuske avione Rafale, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je kupovinu istih aviona - i to njih čak 12, piše Dnevnik.hr.

Srbija i Francuska su, rekao je nakon posjete Parizu i susreta s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, postigle dogovor o nabavci aviona Rafale, navodno u vrijednosti oko tri milijarde eura, te će u Beogradu za otprilike dva mjeseca potpisati ugovor, čemu će prisustvovati i francuski predsjednik.

Vučićeva posjeta Francuskoj zapravo je i upriličena zbog tog unosnog posla, a zanimljivo je da Srbija tako prelazi na NATO-ovo naoružanje, iako tvrdi da neće u taj političko-vojni savez.

Dosad je uglavnom nabavljala oružje iz Rusije, a indikativno je da je i vojna saradnja Srbije s NATO-om puno razgranatija i sadržajnija nego s Rusijom, koju u Beogradu stalno nazivaju svojom zaštitnicom.

Doduše, beogradski sedmičnik "Vreme" navodi da Srbija nema kapaciteta za smještaj tih 12 Rafalea te da trenutno nema ni pilota za taj tip borbenih aviona.

Kako navodi Radio slobodna Evropa (RSE), Srbija i Francuska imaju razvijenu saradnju u području odbrane.

Srbija je od francuske kompanije "Airbus" kupila helikoptere vrijedne 105 miliona eura, dva transportna aviona C-295 od 66 miliona eura, uz još 15 miliona eura za opremu i obuku pilota te 18 protivzračnih sistema Mistral sa 50 raketa, ali RSE navodi da cijena Mistrala nije poznata.

Srbija naoružanje i vojnu opremu nabavlja od zapadnih partnera, ali i od Rusije i Kine, zbog čega je u više navrata dobila kritike iz Brisela i Washingtona.

Prema podacima Stockholmskog međunarodnog istraživačkog instituta, na Zapadnom Balkanu Srbija najviše ulaže u oružje i vojsku. Od 2018., zaključno s 2022., u tu je svrhu izdvojila više od 1,4 milijarde dolara.

Vučić je u više navrata najavio da će nastaviti s nabavkom naoružanja i vojne opreme, za šta će ove godine izdvojiti gotovo 740 miliona eura, piše RSE. Vučić se nada da će tom izdašnom kupovinom pridobiti Francusku da mu pripomogne oko Kosova.

Naime, u Parizu Macron i Vučić nisu razgovarati samo o Rafaleima, nego u prvom redu o Kosovu.

Macron je pozdravio srbijanske napore oko članstva u EU i rekao da je "budućnost Srbije u EU", ali je zatražio procesuiranje odgovornih za teroristički napad u Banjskoj (Srbija, podsjetimo, nije izručila niti procesuirala nikoga od onih koji su učestvovali u napadu) i rješavanje pitanja normalizacije odnosa s Kosovom, te se zauzeo za osnivanje Zajednice srpskih opština.

Francuska će sigurno podržati prijem Kosova u Vijeće Evrope, ali i skoru rezoluciju o genocidu u Srebrenici u UN-u, zbog koje će Vučić uskoro ići u New York kako bi je blokirao, odnosno pokušao nagovoriti afričke i azijske države da je ne podrže.

#EU #Francuska #Kosovo #Macron #NATO #Oružje #Rafale #Srbija #VojnaOprema #Vučić #Region