Članak

PRIJETNJE PODMORSKIM KABLOVIMA

Šest zemalja potpisalo sporazum o odbrani Sjevernog mora

Ona uključuje i odbranu od "mogućih ruskih napada".

(Patria) - Velika Britanija i druge velike evropske zemlje koje izlaze na Sjeverno more potpisale su jučer Sporazum o zajedničkom radu na zaštiti podvodne infrastrukture.

Šest zemalja - Belgija, Velika Britanija, Danska, Njemačka, Norveška i Nizozemska - potpisale su zajedničku deklaraciju za koju su rekli da će im omogućiti da dijele informacije. Ona uključuje i odbranu od "mogućih ruskih napada".

Prijetnje podmorskim kablovima i gasovodima postale su sigurnosni fokus za zemlje zapadne Evrope nakon eksplozija na gasovodima Sjeverni tok 1 i 2 u septembru 2022., izgrađenih za transport gasa iz Rusije u Njemačku preko Baltičkog mora.

NATO je u maju 2023. rekao da bi Rusija mogla da sabotira podmorske kablove kako bi kaznila Zapad zbog podrške Ukrajini, dok su globalni sigurnosni rizici dodatno porasli nakon rata u Gazi.

- Sjeverno more je elektrana koja pokreće evropske ambicije u pogledu obnovljivih izvora energije, pomažući da se ojača energetska sigurnost na kontinentu.

Dakle, ključno je da zaštitimo njegovu kritičnu energetsku infrastrukturu sada i u budućnosti - rekao je Andrew Bowie, britanski ministar za nuklearnu i obnovljivu energiju.

Prema njegovim riječima, jačanje veza sa ključnim sjevernoevropskim susjedima osigurat će da infrastruktura bude otporna na one koji bi pomislili da je ugroze ili poremete.

#AndrewBowie #EnergetskaSigurnost #NATO #ObnovljiviIzvoriEnergije #PodvodnaInfrastruktura #Rusija #SjevernoevropskiSusjedi #SjevernoMore #VelikaBritanija #ZapadnaEvropa #Svijet