Članak

ODBIO DATI SAGLASNOST

Konaković podnio krivičnu prijavu protiv Rimca zbog neimenovanja Gavrankapetanovića

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković podnio je krivičnu prijavu protiv federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca.

(Patria) - Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković podnio je krivičnu prijavu protiv federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca.

Konaković je prijavu podnio Državnoj agenciji za istragu i zaštitu (SIPA), nakon što je Rimac ponovo odbio dati saglasnost za imenovanje prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića na mjesto generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Ovu informaciju za Faktor potvrdila je glasnogovornica SIPA-e Jelena Miovčić, dodajući da su prijavu zaprimili danas.

Prijedlog za imenovanje Gavrankapetanovića na čelo KCUS-a Upravni odbor ove zdravstvene institucije ministru je dostavio još krajem decembra prošle godine.

Nakon što je duži vremenski period izbjegavao oglasiti se o ovoj temi, Rimac je odbio dati saglasnost.

Vlada FBiH naknadno je tražila od UO KCUS-a da ispravi prethodni zahtjev za saglasnost. Iako je u zadanom roku dostavljen novi zahtjev, ponovo je izostala saglasnost ministra.

Inače, nakon odlaska Sebije Izetbegović, na poziciji v.d. direktora KCUS-a je dr. Alen Pilav. Mnogi su ovu priču doživjeli kao novi tihi sukob NIP-a i SDP-a, jer ekipa okupljena oko lidera SDP-a Nermina Nikšića nije sretna što će Gavrankapetanović sjesti na poziciju generalnog direktora, ako uopće ikada i dobije saglasnost.

#ElmedinKonaković #IsmetGavrankapetanović #NediljkoRimac #Politika #bih