Članak

POSJETA MOBIH

Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a: Svima nam je cilj siguran i stabilan Balkan

Tokom sastanka sagovornici su razgovarali o putu BiH u NATO savez i Evropsku uniju, sigurnosnoj situaciji u našoj zemlji, stanju u svijetu i Balkanu, ali i drugim temama.

(Patria) - Zamjenici ministra odbrane BiH za politiku i planove Slaven Galić i upravljanje resursima Aleksandar Goganović, sa saradnicima, primili su danas u posjetu pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za obavještajne poslove i sigurnost Scotta W. Brayona.

Tokom sastanka sagovornici su razgovarali o putu BiH u NATO savez i Evropsku uniju, sigurnosnoj situaciji u našoj zemlji, stanju u svijetu i Balkanu, ali i drugim temama.

Galić je iskazao posebnu zahvalnost na podršci koju NATO-a pruža Bosni i Hercegovini kroz projekat Izgradnje odbrambenih kapaciteta (DCB).

U kontekstu trenutnih sukoba u svijetu, istakao je da bi Bosna i Hercegovina "pod kišobranom Evropske unije i NATO saveza mnogo lakše odgovorila sigurnosnim izazovima".

Izrazio je nadu da će Bosna i Hercegovina postati članica i Evropske unije i NATO-a, što bi svakako doprinijelo i ekonomskom razvoju i prosperitetu države.

Brayon je rekao da je ovo njegova prva posjeta Bosni i Hercegovini i regiji.

Istakao je da je NATO posvećen Bosni i Hercegovini i da podržava napore koje čini na putu evropskih i euroatlantskih integracija, te poručio da svaka zemlja ima pravo odabrati svoj sigurnosni put, bez vanjskih uticaja.

- Želim da bliže sarađujemo kada su u pitanju euroatlantske integracije. Želim da naše sigurnosne službe imaju blisku saradnju. Dobro sigurnosno stanje osigurava i razvoj ekonomije i doprinosi prosperitetu države. Svima nam je cilj siguran i stabilan Balkan - poručio je Brayon.

Zamjenik ministra Goganović je ocijenio da je saradnja BiH i NATO-a na jako visokom nivou, i da se ostvaruje kroz mnoge programe partnerstva.

Naglasio je da je sigurnosna situacija u BiH stabilna, te pohvalio saradnju sa EUFOR-om, koji ima mandat da ocjenjuje sigurnosnu situaciju u BiH.

- Bosna i Hercegovina će uvijek podržavati mir, zato i put BiH ka Evropskoj uniji ne smije imati alternativu - dodao je Goganović.

#nato #EUFOR #BosnaIHercegovina #BiH #MOBiH