Članak

PRIJE 20. APRILA

Sjednica NSRs na kojoj bi se usvojio Izborni zakon Rs bit će održana naredne sedmice

(Patria) - Sjednica Narodne skupštine Rs na kojoj bi trebao biti usvojen entitetski Izborni zakon Rs održat će se prije 20. aprila, najavio je predsjednik NSRs Nenad Stevandić.

Nacrt Izbornog zakona Rs usvojen je na sjednici u rano jutro 29. marta, a upućen je u 15-dnevnu javnu raspravu.

"Јavna rasprava je u toku i završava se ovih dana i poslije toga može ici u prijedlog", rekao je Stevandić.

Tim zakonim bi Republika srpska provela lokalne izbore sa novom strukturom opštinskih, gradskih i Republičke izborne komisije.

Na osnovu Zaključka Vlade Rs kojim su svi članovi organa za sprovođenje izbora pozvani da podnesu ostavke, a koje je imenovao CIK, do usvajanja Izbornog zakona Rs.

Svoju ostavku, za četvrtak već su najavili predsjednik Republičke izborne komisije Oliver Blagojević i član komisije Aleksandar Radeta.

Iz CIK-a su jasno poručili da su sve izborne komisije, kao i birački odbori, dužni postupati nezavisno i nepristrasno, poštovati Ustav i zakone Bosne i Hercegovine, te vjerno i savjesno obavlјati dodijelјene dužnosti.

"Podsjećamo da je članom 2.9 Izbornog zakona BiH, između ostalog, propisana isklјučiva nadležnost Centralne izborne komisije BiH da koordinira, nadgleda i reguliše zakonitost rada svih izbornih komisija i biračkih odbora.

Izbornim zakonom BiH nije predviđena bilo kakva uloga drugih izbornih komisija u provođenju ovih ovlaštenja Centralne izborne komisije BiH, niti mogućnost ove institucije da ova ovlaštenja prenese na bilo koju drugu izbornu komisiju.

Od svih članova izborne administracije, očekujemo zakonito i profesionalno postupanje koje nije u službi političkih interesa i zahtjeva, a sve u cilјu zakonite pripreme, organizacije i provođenja Lokalnih izbora 2024. godine".

Ovakav potez vlasti Rs predvođene Miloradom Dodikom uslijedio je nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona kojim se unaprijeđuje izborni proces, a CIK-u daju dodatna ovlaštenja imenovanja biračkih odbora.

Ako NSRs usvoji ovakav zakon sigurno je da će morati ponovo djelovati visoki predstavnik i poništiti ga. Upravo to se već dogodilo zbog čega je Dodik završio na optuženičkoj klupi jer je ukazom objavio poništeni zakon čime nije poštovao odluke visokog predstavnika.

#CIK #izbornizakon #MiloradDodik #Rs #BiH