Članak

IZAŠLI U SUSRET

EU uvodi strožija ograničenja na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine

(Patria) - Države EU i Evropski parlament u ponedjeljak su dogovorili stroža ograničenja na uvoz nekih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, rekla je Belgija koja predsjedava EU, javio je AFP.

Sporazum proširuje bescarinski pristup koji je blok dao ukrajinskoj poljoprivrednoj robi od ruske invazije 2022. godine, ali postavlja ograničenja za živinu, jaja, šećer, kukuruz, griz i med na prosječne količine zabilježene između sredine 2021. i kraja 2023. godine.

Nije primijenjeno ograničenje na pšenicu, za šta su se u početku zalagale zemlje poput Francuske i Poljske.

Poslanici očekuju junske izbore koji će dovesti do formiranja novog parlamenta. Mnogi, posebno konzervativci i krajnja desnica, žele pokazati evropskim poljoprivrednicima da su uz njih. Preliminarni sporazum tek treba da bude formalizovan. Sa sastanka ambasadora EU koji je održan kasno u ponedjeljak dato je odobrenje u ime zemalja članica.
Odbor Evropskog parlamenta to će odmjeriti danas prije nego što da svoj pristanak. Diplomate su ranije rekle da će se ograničenja smanjiti za oko 240 miliona eura od iznosa koji ukrajinski poljoprivrednici zarade u EU, u poređenju sa 2023. godinu. Kijev kaže da isporučuje samo oko jedan posto jaja u EU i dva posto peradi, a nadoknađuje manjak šećera na tržištu EU.

EU je nastojala da održi solidarnost sa Ukrajinom, slušajući svoje farmere koji protestuju zbog niskih prihoda za koje se djelimično okrivljuje ukrajinska roba za koju kažu da potkopava njihova tržišta. Produženje bescarinskog uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda trebalo bi da počne prije isteka tekućeg perioda izuzeća 5. juna.

Evropski parlament je objavio saopštenje u kojem se navodi da ako je došlo do „značajnog poremećaja na tržištu EU ili tržišta jedne ili više zemalja EU zbog uvoza iz Ukrajine, na primjer pšenice, propis osigurava da (Evropska) komisija može poduzeti brze mjere i nametnuti sve mjere koje smatra potrebnim“.

Izvjestiteljica za sporazum, Sandra Kalniete iz grupe PPE desnog centra, rekla je da su njime „učvršćene zaštitne mjere za zaštitu poljoprivrednika EU u slučaju turbulencija na tržištu izazvanih ukrajinskim uvozom“.

Sindikalna grupacija poljoprivrednika COPA-COGECA i pet poljoprivrednih federacija naveli su u saopštenju da dogovor nije otišao dovoljno daleko.

#ekonomija #EU #Ukrajina #ograničenja #agresija #poljoprivrednici