Članak

NERASVIJETLJENA KRIVIČNA DJELA

Teror nikad nije stao, iako je april '92 davno završio: Tužioci moraju birati FUP umjesto MUP kod etničkih sukoba

Piše: Amina Čorbo-Zećo

April je mjesec. Uvijek težak, na putu do posla u sarajevskoj gužvi primjećujem vojne kamione, rotacije vojne policije, nije UNPROFOR, ali je EUFOR, nije prijatno, čak ni uz znanje da se održavaju vojne vojžbe. Jer ipak, miriše april. Da sve nije plod mašte i loših sjećanja dokaza mi vijest iz Stoca.

„Noćas je u Stocu pretučeno četvero povratničke djece, četiri zlatna momka. Mučki su im zasjedu na povratku sa utakmice u maniru najokorjelijih razbojnika napravili nepoznati počinitelji sa više automobila na ulazu u Stolac. Zatim su ih brutalno pretukli, mučili. Ovakvo nasilje mora biti hitno i najstrože kažnjeno“, kazat će ministar Nerin Dizdar.

Povratnici su na udaru fašista, četnika, ustaša već 20 i kusur godina, od svog povratka na kućna ognjišta odakle su protjerani genocidom, UZP-om i najstrašnijim ratnim zločinima. Nikakve adekvatne sankcije nisu dovoljne da se zaštite građani širom BiH, a nerijetko počinitelji nikada ni ne budu nađeni.

Niz je neriješenih napada na povratnike u Republici sprskoj, ali evo sve su učestaliji i u kantonima sa hrvatskom većinom gdje su na meti džamije, Partizansko groblje, a sada i mladići – povratnici. Smeta huliganima i mladim potomcima UZP-a sve što im umanjuje njihovo 'legitimno predstavljanje'.

Ali zbog čega sve ostaje mjesecima, godinama na policijskim izvještajima i tužilačkim opaskama da je istraga u toku valja potražiti i u činjenici da su kantonalna tužilaštva u jakoj sprezi sa kantonalnim upravama policije i da tužioci još uvijek ne poklanjaju vjeru Federalnoj upravi policije, a što bi morali svakako činiti makar kod krivičnih djela koja su nacionalno obojena.

Jer FUP će s više nepristrasnosti odraditi istrage incidenata po kantonima, a koji su međunacionalni konflikti.

Iz Federalne uprave policije ističu da mogu adekvatno odgovoriti na sve zadatke koje im se dodijele, ali tužioci, posebno kantonalni, očito ih izbjegavaju.

Kada policija i tužilaštvo mjesecima ne mogu da otkriju ko je srušio 700 nadgrobnih spomenika na Partizanskom groblju, logično je da ohrabreni huligani krenu i na ljude, povratnike, sve one koje ih podsjećaju da ipak žive u BiH, a ne Hrvatskoj.

Stoga bi se FUP sve više morao nametati kao nosilac aktivnosti istraga gdje su nacionalne tenzije uzrokom krivičnih djela.

Tužitelji bi morali uvažiti dopise FUP-a, te karakterizirati krivična djela na način da se udovolji njihovim zahtjevima, kako bi se mogli uključiti u istrage, a analogno tome da se brže pronađu počinioci.

Do sada smo naučili da povratnike u bh. entitet Republiku srpsku napadaju i teroriziraju 'mentalni bolesnici' okićeni četničkom ikonografijom, tako su iz MUP-a Rs skoro svaki napad na Bošnjake i nesrpsko stanovništvo pravdali sigurnosni organi u Rs-u.

Sada u Federaciji za počiniocima se traga i traga, sve dok napad ne ode u zaborav, a neki novi napadi podsjete nas da april 1992. jeste početak najkrvavijeg i najtežeg perioda za bh. građane, ali da teror nikada nije stao! Niz je takvih primjera, a sjećanja još uvijek svježa i s prvim mrakom zaključavanje u kuće sve teže pada povratnicima, koji su sada, prema svjedočenjima tamošnjeg stanovništva bukvalno u panici.

#Bošnjaci #entitet #FUP #MUP-ovi #napadi #povratnici #Rs #Stolac #BiH #izdvojeno