Članak

EVROPSKE INTEGRACIJE

Sattler na evropskom putu BiH 'puni kvačice' u svom CV-iju

(Patria) - Čitajući intervjue i druge medijske istupe Johanna Sattera, koji djeluje pod dvije „kape“ kao šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i kao specijalni predstavnik Evropske unije, u kojima on objašnjava naredne korake koji bi trebali voditi ka datumu počinjanja pristupnih pregovora, ne možemo a da se ne zapitamo jedno važno pitanje. Da li on daje takve izjave na granici istine kako bi svoj diplomatski CV upotpunio dodatnim „kvačicama“ o navodno dobro urađenom poslu ili je i dalje samo puki navijač „šampiona evropskih integracija“ tačnije Dragana Čovića i HDZ-a.

Kaže ambasador Sattler povodom narednih koraka, kako Bosna i Hercegovina opet ima
„samo“ 8 (osam) koraka, nešto drugačijih od onih prethodnih 8, pa kada se oni ispune onda će se pristupiti izradi „Pregovaračkog okvira“ koji bi vodio do Međuvladine konferencije što je simbolički i formalni datum početka pregovora, piše Patria.

Priča „na prvu“ izgleda sjajno, naša zemlja je tu negdje, u blizini datuma početka pregovora, samo što je stvarnost ili istina koju Sattler redovno prešućuje veoma drugačija. Prva stvar koju on kaže kako je „zeleno svjetlo“ dobiveno radi nekih zasluga domaćih vlasti, bila to ona, sada već čuvena neistina „više je urađeno u prošloj godini nego u prethodnih deset“ a da je predsjednik Evropskog vijeća, Charles Michel na press konferenciji jasno rekao da je odluka donesena temeljem trenutnog geopolitičkog konteksta u Evropi, ne spominjući reforme uopšte. Jedan od njih, definitivno ne govori istinu.

Drugo pitanje je same sadržine odluke. Na internet stranici Evropskog vijeća jasno piše da će se „Pregovarački okvir“ razmatrati onda kada se učine svi neophodni koraci iz Izvještaja Evropske komisije o Bosni i Hercegovini od 12. oktobra 2022. godine, što je i jedini dokument na taj datum. To jasno govori ova slika, koja govori o Izvještaju Evropske komisije (Commission's report) od 12. oktobra 2022. godine:

Dok u zaključcima Evropskog vijeća, riječ „Izvještaj“ naglo je promijenjena u riječ
„Preporuke“ Evropske komisije, kojom se opet nastoji ublažiti priča, iako je zapravo nejasno šta su te preporuke, kako to piše na ovom isječku iz zaključaka Evropskog vijeća:

I onda ambasador Sattler, izađe u javnost govoreći o 8 preporuka, valjda onih koji su bili
reducirana verzija 14 ključnih prioriteta, iz odluke Evropskog vijeća o dodijeli kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, iako su zapravo Sattlerovih 8 (osam) i onih 8 (osam) Evropskog vijeća iz 2022. godine potpuno različite stvari. Pri tome, imate na stranici Evropskog vijeća spominjanje Izvještaja Evropske komisije od 12. oktobra 2022. godine, koji sadrži nekih stotinjak preporuka, što bi trebale biti „Preporuke“ kako to izmijenjeno stoji u zaključcima Evropskog vijeća, ali se ne spominje tih čuvenih Sattlerovih 8 (osam), piše Patria.

Zato je jasna namjera ambasadora Sattlera da malo navija za sebe, puneći svoj diplomatski CV novim „kvačicama“ za navodno uspješan posao, a malo navija i za HDZ i susjednu Hrvatsku jer do sada niti jednom nije spomenut termin „Screening“ ili „Pregled“ koji treba da, između ostalog, ponudi odgovor na suštinsko pitanje: može li ovako organizovana Bosna i Hercegovina sa etničkim podjelama i etničko-entitetskim sistemom odlučivanja uopšte ići naprijed u evropskim integracijama?

Znamo da je odgovor da tako nešto nije moguće, ali se sa druge strane jasno vidi namjera susjedne „prijateljske“ Hrvatske da ugura upravo ovakvu Bosnu i Hercegovinu, sa etničkim podjelama (konstitutivnost naroda) u sistem Evropske unije, kako bi onda ista ta Hrvatska nastavila maltretiranje bosanskohercegovačke javnosti oko Izbornog zakona po njihovoj mjeri, a putem kojeg namjeravaju izuzeti suverenitet Bosne i Hercegovine u njihovu korist. Zato se „Screening“ kao neizostavan korak nakon kandidatskog statusa, očito namjerno ne spominje, kao što se ne spominje ni šest presuda Evropskog suda za ljudska prava. To naravno Trojka sa svojim „kompromisima“ i „dogovornim razgovorima“ ne vidi ili neće da vidi, u čemu im pomažu navodni komplimenti Sattlera i njegovih poslodavaca iz Brisela.

Valjda svi oni zajedno misle kako je Bosna i Hercegovina zemlja „glupih Bosanaca“ i „korisnih idiota“ pa mogu da rade sve što hoće. Na njihovu žalost, Bosna i Hercegovina nije zemlja glupih ljudi, naprotiv, ali se zato korisnih idiota svako malo nađe. Kada nekom inostranom faktoru zatreba, radi vlastite diplomatske karijere.

#EU #JohannSattler #BiH