Članak

BUDNO SE PRATI

Poljska desničarska opozicija vodi na lokalnim izborima, vladajući pobijedili u Varšavi

(Patria) - Nacionalistička opoziciona stranka Pravo i pravda (PiS) zauzela je prvo mjesto na lokalnim izborima u Poljskoj, pokazala je izlazna anketa u nedjelju, javio je Reuters kasno sinoć, što je udar na ambicije premijera Donalda Tuska da učvrsti svoju vlast.

Ako se potvrde, rezultati bi uništili Tuskove nade da će svoju Građansku koaliciju (KO) dovesti do prvog mjesta na izborima nezavisno od partnera u vladajućoj alijansi.

Iako je PiS došao ispred KO, i dalje je bio daleko iza kombinovanog rezultata tri grupe koje čine koalicionu vladu, i činilo se da će izgubiti vlast u nekim regionalnim vladama. PiS je imao 33,7%, prema izlaznoj anketi Ipsosa, ispred centrističkog KO koji je imao 31,9%. Ostale grupacije u vladi, kršćanski konzervativni Treći put i ljevica, imale su 13,5%, odnosno 6,8%.

Drugi krug zakazan je za dvije sedmice tamo gdje kandidati za gradonačelnike nisu osvojili više od 50% glasova. Birano je šestnaest regionalnih skupština i hiljade lokalnih vijećnika. Tusk je došao na vlast nakon nacionalnih izbora u oktobru na obećanjima da će preokrenuti demokratsko nazadovanje, ojačati prava žena i manjina i popraviti veze sa zapadnim saveznicima Poljske koje su postale zategnute pod prethodnom vladom. PiS je bio prvi na tim izborima, ali je izgubio većinu, a u posljednje vrijeme stranku i njene saveznike muče sukobi.

Brisel pomno prati kako prolazi Tuskova koalicija čekajući izbore za Evropski parlament u junu, a istraživanja javnog mnjenja širom Evrope pokazuju da će desnica imati dobre rezultate. Tuskov kandidat pobjedio u Varšavi

Govoreći nedugo nakon što su objavljene izlazne ankete, Tusk je rekao da je neuspjeh njegove koalicije da pobijedi rezultat i snažnog odaziva u uporištima PiS-a u istočnoj Poljskoj i na selima.

Jedno mjesto gdje je njegova stranka dobro prošla je Varšava, gdje je sadašnji gradonačelnik Rafal Trzaskowski (52), osigurao ponovni izbor bez potrebe da ide u drugi krug glasanja.

Politički posmatrači kažu da je snažan rezultat u glavnom gradu pojačao njegove izglede da bude nominovan za predsjedničku kandidaturu na izborima sljedeće godine. To se smatra ključnim za ambicije Tuska da reformiše pravosuđe, za koje kritičari kažu da je bilo politizovano pod vlašću PiS-a, i da umanji utjecaj konzervativnih ideala PiS-a na javni život.

Konzervativni saveznik PiS-a i aktuelni predsjednik, Andrzej Duda (51), obećao je da će se usprotiviti velikom dijelu Tuskovog programa i prošlog mjeseca stavio veto na zakon kojim bi se ženama olakšao pristup hitnoj kontracepciji.

Trzaskowski je izgubio od Dude na predsjedničkim izborima 2020. godine.

#desničari #lokalniizbori #Poljska #Svijet