Članak

RUSKA AGRESIJA

IAEA poziva na uzdržanost nakon napada na nuklearnu elektranu u Zaporožju

(Patria) - Rusija i Ukrajina moraju izbjegavati radnje koje „ugrožavaju nuklearnu sigurnost“, reklo je nadzorno tijelo Ujedinjenih nacija, nakon napada dronom na ukrajinsku elektranu Zaporožje. Rusija je saopštila da Ukrajina stoji iza napada, u kojem su povrijeđene tri osobe. Ukrajina je negirala umiješanost.

Ogromna nuklearna elektrana koja je pod ruskom kontrolom, sa šest reaktora, nalazi se na prvoj liniji sukoba između Rusije i Ukrajine, javlja BBC. UN-ovo nadzorno tijelo za atomsku energiju više puta je upozoravalo da bi napad na elektranu mogao
dovesti do nuklearne katastrofe.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), koja ima tim stručnjaka u Zaporožju,
potvrdila je „fizički uticaj napada dronovima“ na elektranu, uključujući i jedan od reaktora.

Uprava elektrane koju je instalirala Rusija rekla je da su nivoi radijacije normalni i da nije bilo ozbiljne štete.

IAEA je saopštila da šteta nije ugrozila nuklearnu sigurnost, ali je upozorila da je „ovo ozbiljan incident s potencijalom da naruši integritet zaštitnog sistema reaktora“.

Šef IAEA-e Rafael Grossi precizirao je da su bila „najmanje tri direktna pogotka“ u „glavne zaštitne strukture reaktora“ u Zaporožju.

„Ovo se ne može dogoditi“, rekao je.

„Niko ne može imati koristi ili izvući bilo kakvu vojnu ili političku prednost od napada na nuklearna postrojenja. Ovo je zabranjeno.“

Elektrana u Zaporožju najveća je u Evropi. Ruske snage zauzele su je nakon invazije u februaru 2022. godine. Rusija i Ukrajina redovno optužuju jedna drugu za granatiranje elektrane. Ruska administracija postrojenja saopštila je da ukrajinske oružane snage stoje iza napada, ali je Ukrajina negirala te optužbe.

„Ukrajina nije bila umiješana ni u kakve oružane provokacije na toj lokaciji“, rekao je portparol ukrajinske Glavne obavještajne uprave Andriy Yusov. Postrojenje je „nezakonito okupirala Rusija“, dodao je.

On je optužio Rusiju da ugrožava nuklearno postrojenje, civilno stanovništvo i životnu sredinu izvodeći udare na samo postrojenje.

Prošlog mjeseca IAEA je saopštila da je njen tim stručnjaka u elektrani čuo eksplozije svaki dan tokom sedmice.

#elektrana #Rusija #Ukrajina #Zaporožje #Svijet