Članak

TENZIJE

Kineska vojska kaže da je patrolirala Južnim kineskim morem, odgovor na američke vježbe sa saveznicima

(Patria) - Kineska vojska je u nedjelju saopštila da je provodila zračne i pomorske patrole i da su sve aktivnosti koje „ometaju Južno kinesko more“ pod kontrolom, što je očigledan odgovor na pomorske vježbe Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika, javio je AP.

Šefovi odbrane Sjedinjenih Država, Japana, Australije i Filipina najavili su u subotu da će održati zajedničke vježbe na moru kako bi zaštitili vladavinu zakona i podržali pravo na plovidbu i letenje iznad mora.

Kina ima dugotrajne teritorijalne sporove sa više država jugoistočne Azije u Južnom kineskom moru, glavnom brodskom putu. Posebno su se sukobi sa Filipinima rasplamsali od prošle godine.

SAD su provele zajedničke patrole sa Filipinima u znak podrške. Kina kaže da SAD potpiruju tenzije miješajući se u sporove.

U kratkom saopštenju komande južnog krila kineske vojske navodi se da je organizovala patrole i da su „sve vojne aktivnosti koje ometaju Južno kinesko more i stvaraju žarišta pod kontrolom“.

U saopštenju se ne pominju Sjedinjene Države ili zajedničke vježbe.

Isto tako, SAD i saveznici nisu spomenuli Kinu u svojoj izjavi, ali četiri zemlje su potvrdile svoj stav da je odluka međunarodne arbitraže iz 2016. godine, koja je poništila ekspanzivne zahtjeve Kine u Južnom kineskom moru, konačna i pravno obavezujuća.

Očekuje se da će rastuće tenzije u spornim vodama biti na dnevnom redu kada će američki predsjednik Joe Biden ove sedmice ugostiti japanskog i filipinskog kolegu u Bijeloj kući.

#Južnokineskomore #Kina #patroliranje #SAD #Svijet