Članak

EUROSTAT

Godišnja inflacija u eurozoni pala na 2,4 posto

U martu tekuće godine inflacija u eurozoni pala je na 2,4 posto, što je veće ublažavanje nego što su ekonomisti očekivali, piše Eurostat.

(Patria) - U martu tekuće godine inflacija u eurozoni pala je na 2,4 posto, što je veće ublažavanje nego što su ekonomisti očekivali, piše Eurostat.

Stope inflacije su varirale među najvećim ekonomijama eurozone, pri čemu Njemačka bilježi stopu od 2,3 posto, Francuska 2,4 posto i Italija 1,3 posto.

Među članicama eurozone najviše godišnje stope inflacije imale su Hrvatska (4,9 posto), Austrija (4,2 procenta), Estonija (4,1 posto) i Belgija (3,8 posto), a najniže Litvanija (0,3 procenta), Finska (0,7 posto) i Latvija (jedan procenat).

Gledajući glavne komponente inflacije u eurozoni, najveću godišnju stopu u martu imale su usluge (četiri posto), a zatim slijede hrana, alkohol i duhan (2,7 posto) i neenergetska industrijska dobra (1,1 posto).

Eurostat je također objavio i da je stopa nezaposlenosti u eurozoni u februaru iznosila 6,5 posto, što odražava blagi napredak sa 6,6 posto u istom mjesecu prethodne godine.

#Biznis #Ekonomija #Eurozona #Evropa #Inflacija