Članak

NJEMAČKI KANCELAR

Scholz: Podrška Ukrajini ključna za obnavljanje mira u Evropi

Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je na kontinuiranu podršku Zapada Ukrajini u njenom ratu s Rusijom, rekavši u subotu da Njemačka neće odustati u svojim naporima da podrži Kijev.

(Patria) - Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je na kontinuiranu podršku Zapada Ukrajini u njenom ratu s Rusijom, rekavši u subotu da Njemačka neće odustati u svojim naporima da podrži Kijev.

Govoreći na skupu evropskih socijaldemokrata u Bukureštu, Scholz je rekao da je najbolji način da se spriječi bilo kakva eskalacija, uključujući potencijalni sukob između Rusije i NATO-a, ono što je nazvao efektivnim odvraćanjem, prenio je Reuters.

„Rat u Ukrajini se završava onog trenutka kada (ruski) predsjednik (Vladimir) Putin odluči da povuče svoje trupe.

Međutim, on će tu odluku donijeti samo ako shvati da ne može dobiti rat na bojnom polju“, rekao je njemački lider, čija je zemlja do sada pružila 28 milijardi eura vojne podrške Ukrajini.

„Stoga zajedno kao Evropljani više ulažemo u vlastitu sigurnost i odbranu kako nas se niko ne usuđuje napasti. To također znači stavljanje uskog interesa po strani i izgradnju jake i istinski evropske odbrambene industrije“, zaključio je njemački kancelar.

#Njemačka #ukrajina #NjemačkiKancelar #OlafScholz #Svijet