Članak

MIRNI PROTEST KOD VIJEĆNICE

Sarajlije stale uz Gazu: I šest mjeseci kasnije cijeli tzv. demokratski svijet i dalje spava

Na platou preko puta sarajevske Vijećnice danas je održan jednosatni mirni protest građana u znak podrške i solidarnosti sa stanovnicima Gaze.

Foto: Patria

(Patria) - Na platou preko puta sarajevske Vijećnice danas je održan jednosatni mirni protest građana u znak podrške i solidarnosti sa stanovnicima Gaze.

Građani su nosili palestinske i zastave BiH, i transparente, a na jednom od njih je pisalo "EU podržava genocid da bi profitirala na trgovini oružjem".

Foto: Patria

Organizatori su sa govornice poručili da se nasilje i sistematsko uništavanje palestinske države ne može nazvati ničim drugim nego genocidom.

- Pitanje Palestine je i pitanje muslimana i ummeta. Ne smijemo posmatrati agresiju za vrijeme Ramazana. Ovo je pitanje i drugih vjera - poručili su.

Naglašavaju da Palestinci nisu teroristi, već ljudi koji se bore za svoja osnovna ljudska prava - pravo na slobodu, dostojanstvo i pravdu.

- Nakon šest mjeseci agresija se nastavlja, nakon ubijanja više od 35.000, ranjavanja više od 80.000, raseljavanja više od dva miliona Palestinaca - cijeli tzv. moderni i demokratski svijet još uvijek spava.

Foto: Patria

A u isto vrijeme bez ograničenja daju podršku izraleskom zločincu Netanyahuu u njegovom ličnom ratu koji vodi protiv palestinskog naroda - rekli su organizatori.

Protestima je prisustvovao i ambasador Palestine u BiH Rezeq Namoora i predstavljaju izraz solidarnosti sa stanovnicima Palestine i Gaze koji se suočavaju sa teškim situacijama i kršenjem ljudskih prava.

"Okupljanje za cilj ima podizanje svijesti o nepravdi i nasilju kojem su izloženi Palestinci i stanovnici Gaze, te da se zatraži poštovanje njihovih osnovnih prava na miran život, slobodu i pravdu", poručili su organizatori.

#BenjaminNetanyahu #Gaza #IZRAEL #Palestina #Protesti #Sarajevo #Vijećnica #BiH