Članak

VIJEĆE MINISTARA

Konačno usvojena Godišnja platforma o obavještajno-sigurnosnoj politici, ali o NATO integracijama ni riječ!

(Patria) - Na prijedlog Ureda predsjedavajuće Vijeća ministara BiH usvojena je Godišnja platforma o obavještajno-sigurnosnoj politici, koja sadrži smjernice rada Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine za učinkovito djelovanje u područjima njezinog rada, s fokusom na zaštitu sigurnosti BiH, njezinih vrijednosti i interesa.

Tim dokumentom naglašena je opredijeljenost naše zemlje za borbu protiv
organiziranog kriminala i svih njegovih pojavnih oblika, čime Bosna i Hercegovina jača suradnju s Evropskom unijom u tom području i doprinosi regionalnoj stabilnosti, u skladu sa Sporazumuom o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU-a.

Nešto ranije danas Centar za sigurnosne studije najavili su da bi se na sjednici Vijeća ministara BiH (VM BiH) trebalo raspravljati o materijalima Ministarstva odbrane BiH (MO BiH) i Komisije BiH za saradnju s NATO-om.

"Biće zanimljivo vidjeti da li de srpski predstavnici u VM BiH dozvoliti uvrštavanje ovih tačaka u dnevni red ili će i dalje slijediti Dodikova uputstva o neuvrštavanju tačaka MO BiH na sjednice, baš kao i materijala vezanih za NATO integracije", saopćeno je jutros.

Prema saopćenju sa sjednice Vijeća ministara BiH materijal o izmjeni Odluke o sastavu Komisije za saradnju s NATO-om nije raspravljan, a podsjećamo da je
nekoliko puta ranije skidan s dnevnog reda.

Ali, na dnevni red je, sa zakašnjenjem od nekoliko mjeseci, uvršten i dokument Godišnja platforma o obavještajno-sigurnosnoj politici za 2024. godinu.

"Ostaje nejasno zašto se toliko kasni s usvajanjem ovog dokumenta, što je već ustaljena negativna praksa prema ovoj zakonskoj obavezi. Platforma
definiše osnovne zadatke, ciljeve te prioritete za Obavještajno-sigurnosnu agenciju BiH (OSA BiH) tokom tekuće godine. Ujedno, otvara se dodatno pitanje na bazi čega je OSA BiH do sada usmjeravala svoj rad i da li je to moglo uzrokovati neke posljedice po sigurnost BiH.

Napomenuli bi da je predmetni dokument odobrilo Predsjedništvo BiH, a nakon procedure saglasnosti u VM BiH, još je mora odobriti i Parlamentarna skupština BiH, što de iziskivati dodatno vrijeme da bi postala važeća.

Svjedočimo ovih dana značajnom broju izjava političara o neophodnosti trasiranja puta ka NATO-u pa de predmetna sjednica biti još jedan test za vladajudu koaliciju o uspjehu njihovih dogovora o ispunjavanju deklarisanih vanjskopolitičkih ciljeva BiH", ističu iz CSS-a.

#Agencija #Bosna #CentarZaSigurnosne #EvropskaUnija #Hercegovina #MinistarstvoOdbrane #NATO #ObavještajnoSigurnosna #Stabilnost #Studije #BiH #politika