Članak

MEĐUNARODNI ODNOSI

SAD, UK i Francuska blokirale osudu UN-a za napad na iransku ambasadu u Siriji

(Patria) - Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska usprotivile su se u srijedu ruskoj izjavi Vijeća sigurnosti UN-a kojom bi se osudio napad na kompleks iranske ambasade u Siriji, za koji Teheran okrivljuje saveznika Washingtona Izrael, javio je Reuters.

Izjave za štampu petnaestočlanog vijeća moraju biti dogovorene konsenzusom. Diplomate su kazale da su SAD, uz podršku Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva, rekli kolegama iz Vijeća da su mnoge činjenice o onome što se dogodilo u ponedjeljak u Damasku ostale nejasne i da nije bilo konsenzusa među članovima Vijeća tokom sastanka u utorak.

„Ovo služi kao jasna ilustracija dvostrukih standarda koje koristi zapadna 'trojka' i njihovog stvarnog, a ne deklarativnog pristupa legalnosti i redu u međunarodnom kontekstu“, rekao je zamjenik ruskog ambasadora u UN-u Dmitry Polyanskiy u objavi na mreži X.

Vijeće sigurnosti UN-a je u prošlosti izdalo saopštenja u kojima osuđuje napade na diplomatske prostorije. Evropska unija je u srijedu osudila napad, rekavši da se mora poštovati nepovredivost diplomatskih i konzularnih prostorija i osoblja te pozvala zemlje na suzdržanost. SAD kažu da nisu potvrdile status zgrade pogođene u Damasku, ali da bi bile zabrinute da se radi o diplomatskom objektu.

Izrael nije preuzeo odgovornost za napad, u kojem je uništena konzularna zgrada u blizini glavnog kompleksa ambasade, ubivši sedam pripadnika iranske Revolucionarne garde. Iran je optužio Izrael za kršenje osnivačke povelje UN-a, međunarodnog prava, a citirao je i nekoliko konvencija.

Bečka konvencija iz 1961. o diplomatskim odnosima i Bečka konvencija o konzularnim odnosima iz 1963. godine definišu prostorije kao zgrade, dijelove zgrada i zemljište, bez obzira na vlasništvo, koji se koriste za potrebe diplomatskog ili konzularnog predstavništva, uključujući šefa diplomatske misije. U tim konvencijama stoji da su diplomatske ili konzularne prostorije „nepovredive“. No, također kažu da se prostorije „ne smiju koristiti na bilo koji način nespojiv“ sa diplomatskim i konzularnim funkcijama.

Iran je također citirao Konvenciju iz 1973. godine o sprječavanju i kažnjavanju zločina protiv osoba pod međunarodnom zaštitom, uključujući diplomatske agente, sugerišući da su ubijeni bili obuhvaćeni ovim pravilima.

#Vijećesigurnosti #Svijet