Članak

IŠERIĆ ZA NAP

Velike greške državnog ministra: Forto bi da idemo ka Briselu, pa makar Bosne i ne bilo

Iz ovog odgovora može se zaključiti samo jedno: neka, pustite to što Dodik radi, dajte da idemo prema Briselu, pa makar Bosne i ne bilo.

Za NAP piše: Enver Išerić, doktor pravnih nauka i član NES-a BiH

Edin Forto, ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine, održao je konferenciju za medije i gostovao je na portalu Klix. Tako mu je postavljeno i pitanje - da li je ljut zbog postupaka predsjednika Rs-a Milorada Dodika, a on odgovara da ga je teško naljutiti i da "svako ima svoju politiku i svako treba za sebe da odgovara. Ove unutrašnje stvari, to neka, ali dajte prema Briselu to da ispunimo". Osim toga, rekao je da su za napredak na EU putu zaslužni svi, neko manje, neko više.

Iz ovog odgovora može se zaključiti samo jedno: neka, pustite to što Dodik radi, dajte da idemo prema Briselu, pa makar Bosne i ne bilo.

Gospodin Forto bi trebao znati da mi prvo moramo i trebamo riješiti, kako on kaže, "ove unutrašnje stvari", pa tek onda prema Briselu. Drugačije ne može. A i da može, mene Brisel ne interesuje više od Bosne i Hercegovine. Džaba nam hiljadu Brisela ako Dodiku puštate da ruši državu.

I čovjek (Dodik) na tribini u Banja Luci "Ugrožena srpska - odlučan odgovor" poručuje: "Muslimanima bi bilo bolje da ostanu kući. Evo Džaja zna (Vlado Džajić). Kad si bio kod Mladića, šta si ti njega pitao?", rekao je Dodik, koji je prethodno govorio o sukobima, između ostalog i sa NATO-om. Obavljaju konsultacije sa osuđenikom za genocid, a on eto poručuje da mi - muslimani ostanemo kod kuće kada oni budu proglašavali nezavisnost.

I za takve stvari Forto kaže "to neka". Budete li se igrali sa državom, vidjet ćete gdje ćemo mi biti i gdje ćemo ostati.

Šta je bilo s optimizmom "najbrže uspostavljene vlasti koja je na vrijeme usvojila budžet za 2023. godinu?"

Na pitanje da li podržava OHR-ov Izborni zakon i kritiku Dodika, Forto kaže da to nije pitanje za njega. Bilo bi dobro da nam kaže Forto za koga je to pitanje? Da li je za lokalnu zajednicu ili za državnog ministra? Morao bi Forto znati da su sva pitanja koja se tiču ove države za sve izabrane zvaničnike.

Forto dalje navodi: "Nemamo mi šta podržavati SAD, oni imaju svoju politiku, mi moramo sebe podržavati i naći zajednički interes s njima. Bez podrške SAD-a mi se možemo slikati, mi moramo s njima raditi".

I ovdje je državni ministar napravio veliku grešku. Imamo mi "šta podržavati SAD". I sve što su SAD do sada uradile za Bosnu i Hercegovinu mi moramo i trebamo podržavati, jer je to korisno za državu. Zaustavili su rat i spriječili nastavak genocida, pomogli izgradnju državnih institucija, pomogli obnovu države, uveli sankcije rušiteljima Dejtonskog mirovnog sporazuma (crna lista). I na kraju, oni vas uče šta je štetno za našu državu te vas upozoravaju da to ne usvajate (Zakon o Ustavnom sudu, Izborni zakon, Zakon o Sudu Bosne i Hercegovine…).

Forti je vjerovatno preče podržavati Dodika koji razara pravni sistem. Nemate vi šta podržavati one koji ruše ustavni poredak i žele da uvedu aparthejd u Bosni i Hercegovini, a naše prijatelje i njihove poteze trebate i morate podržavati, pa makar ti potezi bili upereni i protiv vama tako dragih koalicionih partnera sa kojima ste najavljivali "revolucionarne promjene". I ništa od toga se nije desilo. Desila se veća i neviđena kriza. Ugrožena je država kao nikada do sada.

Osim toga, bilo bi dobro da se vladajuće strukture ozbiljno počnu baviti pitanjem izabranih zvaničnika koji su na crnim listama SAD-a.

Pa da li je vama, gospodo, normalno da članovi Predsjedništva države, predsjedavajući državnog Parlamenta, ministri, premijeri entiteta i predsjednici entitetskih parlamenata ne mogu primati platu za svoj rad, zbog toga što se nalaze na crnoj listi SAD-a. I umjesto da te osobe hitno smijenite sa pozicija koje obavljaju, i tako podržite SAD, parlamentarci/ke najavljuju sakupljanje novaca za njihove plate, kako bi time prkosili SAD-a i sankcijama koje su SAD uvele. Gdje to i u kojem to svijetu vi živite?

#BosnaIHercegovina #Brisel #EdinForto #EnverIšerić #MiloradDodik #OHR #politika #SAD #izdvojeno #BiH