Članak

STATUS POSMATRAČA

Palestinci ponovo pokreću kandidaturu za članstvo u UN-u uz podršku mnogo država

(Patria) - Palestinci su u utorak službeno oživjeli svoju kandidaturu za punopravnu državu članicu Ujedinjenih nacija, javio je AFP. Palestinci, koji imaju status posmatrača od 2012. godine, godinama su lobirali da dobiju punopravno članstvo, što bi predstavljalo priznanje državnosti.

U pismu generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu, datiranom u utorak, a koji je AFP vidio, izaslanik UN-a Riyad Mansour zatražio je „po uputama palestinskog rukovodstva“ da se zahtjev iz 2011. godine ponovo razmotri. Pismo je proslijeđeno Vijeću sigurnosti, a Palestinci su zatražili da se preispita ovog mjeseca, navodi se u dokumentu..

Mansour je proteklih mjeseci više puta rekao da je s obzirom na izraelsku vojnu ofanzivu na Pojas Gaze članstvo u UN-u prioritet za Palestince.

„Međunarodna zajednica je odlučila stvoriti dvije države u Palestini od 1947. godine“, rekao je Mansour u februaru.

„Dužnost je međunarodne zajednice zajedno s palestinskim narodom da završi tu vježbu primanjem države Palestine u članstvo“, dodao je.

Prošlog mjeseca je rekao da će Palestinci „početi mobilizovati najveći broj zemalja da nas podrže“ i izrazio nadu da će Vijeće sigurnosti djelovati u aprilu, ukazujući na sastanak vijeća zakazan za 18. april o situaciji u Gazi.

Malta, koja ima rotirajuće predsjedništvo Vijećem sigurnosti, rekla je da je Mansourovo pismo „primljeno i proslijeđeno“ članovima , dodajući da će se razgovori voditi „o putu naprijed“.

Liga arapskih država, Organizacija islamske konferencije i Pokret nesvrstanih poslali su u utorak pismo Guterresu podržavajući kandidaturu Palestinaca. „Želimo da vam skrenemo pažnju da je do ovog datuma 140 država članica priznalo državu Palestinu“, navodi se u zajedničkom pismu, koje uključuje listu tih zemalja.

Američki veto?

Kandidatura iz 2011. godine, koju je pokrenuo palestinski predsjednik Mahmud Abbas, nikada nije došla na glasanje u Vijeću sigurnosti, a Generalna skupština je u novembru 2012. izglasala da se Palestincima dodijeli status posmatrača.

Svaki zahtjev za članstvom u UN-u mora prvo biti preporučen od strane Vijeća sigurnosti, a zatim odobren dvotrećinskom većinom u Generalnoj skupštini.

Posmatrači vjeruju da je malo vjerovatno da će palestinski poziv za članstvo stići u skupštinu jer bi Sjedinjene Američke Države, najbliži saveznik Izraela, mogle iskoristiti svoje pravo veta u Vijeću sigurnosti. Da bi dobili odobrenje Vijeća sigurnosti, Palestinci bi morali osigurati devet glasova od petnaest članica i bez veta od bilo koje od pet stalnih članica: Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Kine, Rusije i Sjedinjenih Država.

Za sada je Izrael jasno odbacio rješenje o dvije države, a njegov parlament je u februaru velikom većinom glasao protiv bilo kakvog jednostranog priznanja palestinske državnosti.

Nekoliko evropskih zemalja, UK, Francuska i Španija, pokrenulo je mogućnost razmatranja priznanja. U februaru je francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao da takav potez više nije „tabu“. Novi nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti koju je napisala Francuska, sada u ranoj fazi pregovora, pokreće ideju o „namjeri da se država Palestina pozdravi kao punopravna članica Ujedinjenih nacija“, navodi se u tekstu koji je vidio AFP.

U novembru 1947. Generalna skupština UN-a izglasala je podjelu britanskog mandata za Palestinu na dvije države - jednu jevrejsku, jednu arapsku. Ali samo je Izrael uspostavljen 14. maja 1948. godine, što je izazvalo rat između nove nacije i nekoliko arapskih zemalja.

#Palestina #UN #Svijet