Članak

PRAVNA NESIGURNOST

Članovi VSTV-a pisali Lagumdžiji: Zašto za izbor zamjenika glavnog državnog tužioca formirate 'ad hoc' podvijeće

Najmanje dvoje članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH uputilo je pismo predsjedniku Vijeća Halilu Lagumdžiji izražavajući nezadovoljstvo zbog nelogičnih promjena sastava podvijeća koje predlaže kandidate za imenovanje dvoje zamjenika glavnog državnog tužioca.

Pisma su, kako saznaje Istraga, uputili Davor Martinović i Biljana Simeunović koji su problematizirali to što je Halil Lagumdžija za samo sedam dana dva puta mijenjao saziv državnog podvijeća. Lagumdžija je to učinio kako bi obezbijedio ruke za imenovanje Dubravka Čampare i Džermina Pašića za dvojicu zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Istraga.ba je, podsjećamo, prošle sedmice objavila dvije odluke kojima Lagumdžija, prvo 21.3., a potom i 28.3., mijenja sastav državnog podvijeća, izbacujući iz novog saziva podvijeća Biljanu Simeunović, Mustafu Šabića i Aleksandru Obradović. Predsjednik VSTV-a državno podvijeće skraćuje na pet imena, od čega čak troje dolazi iz pravosuđa RS. Federaciju predstavlja federalni tužilac Saša Sarajlić protiv kojeg Ured disciplinskog tužioca provodi “istragu” zbog slučaja Halila Bajramovića o čemu je Istraga.ba ranije pisala.

Nakon što je Istraga.ba objavila Lagumdžijne odluke, predsjednik VSTV-a počeo se pravdati ostalim članovima Vijeća, objašnjavajući zbog čega je mijenjao podvijeće.

“Poštovane kolege”, napisao je Lagumdžija, “u povodu provođenja konkursne procedure za izbor zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH, dvije pozicije, želim da vas obavijestim da su članica Vijeća tužiteljica Biljana Simeunović i član Vijeća tužitelj Sanin Bogunić, morali biti isključeni iz cijelog postupka budući da su na ove pozicije konkurisali kandidati iz institucija iz kojih su navedeni članovi izabrani u VSTV. Dakle, na raspolaganju od članova Vijeća su tri tužioca Snježana Petković, Saša Sarajlić i Željka Fabić. U skladu sa naprijed iznijetim, donio sam odluku o formiranju ad hoc podvijeća za provođenje ove konkursne procedure. Naime, u skladu sa Zakonom o VSTV-u, podvijeća broje najmanje tri člana. Odredbom Poslovnika VSTV-a propisano je da većinu članova komisije za obavljanje razgovora kada je u pitanju imenovanje tužilaca moraju činiti tužiocim a u komisiji za razgovor mora biti zastupljena većina članova podvijeća.

Tužiteljica Željka Fabić nije mogla uzeti učešća u komisiji za razgovor u ovoj konkursnoj proceduri u terminima zakazanim za 01. i 02 04.2024.godine zbog unaprijed preuzetih fiksnih obaveza o čemu me je lično izvijestila. U ovoj situaciji, a da bi zadovoljio sve naprijed navedene odredbe, kako Zakona tako i Poslovnika, bio sam prinuđen korigovati prvobitno donijetu odluku o sastavu Podvijeća BiH za provođenje ove konkursne procedure na način da broj članova Podvijeća smanjim na 5, kako bih mogao zadovoljiti dvije osnovne stvari, da u komisiji za razgovor bude većina članova Podvijeća – 3 člana, a unutar komisije za razgovor da većinu čine tužioci -2 člana i to je jedini razlog zbog čega sam naknadno korigovao odluku o sastavu Podvijeća i sa kolegama iz Podvijeća dogovorio i sastav komisije za obavljanje razgovora.

Dodatno sam želio da u Podvijeću ostanu kolege koje se bave krivičnom oblašću, dakle kolega Srđan Forca i koleginica Željka Fabić, za razliku od kolega Šabić Mustafe i potpredsjednice Aleksandre Obradović, koji se bave građanskim oblašću.

U skladu sa navedenim, Komisiju za razgovor će činiti Snježana Petković, Saša Sarajlić i ja. O prednjem vas obavještavam radi potpunog i pravilnog informiranja, budući da su se na pojedinim portalima pojavile, odnosno da su objavljene informacije kojim se na neprimjeren način i neargumentovano komentarišu razlozi donošenje mojih odluka”.

Ovim pismom, međutim, Lagumdžija je sebi samo zakomplikovao situaciju. Na njegovo pismo prvo je reagirao član VSTV-a Davor Martinović.

“Poštovani, kao što mi nije bilo jasno kada sam jučer dobivao od uvaženih kolega članke sa pojedinih portala, tako mi je sad još manje jasno o čemu se radi. Volio bih da smo dobili odluke vezano za sastav ovih Podvijeća, da ne donosimo zaključke na temelju pisanja portala i uvijek se pitam kako za isto znaju novinari, a ne znaju članovi Vijeća, Posebno me interesira je li moguće da se ova Odluka mijenjala u roku od sedam dana. Koliko je meni poznato, ove više od tri godine koliko sam član Vijeća nikada se nije mijenjao sastav Podvijeća u odnosu na konkretni natječaj, a imenovali smo predsjednika Suda BiH, kao i glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, kzo i zamjenike istog. Bilo je to i čini se pravno logičnim da pojedini članovi Podvijeća BiH u odnosu na konkretan natječaj ne sudjeluju u razgovorima, ali da se mijenja sastav Podvijeća, ovo je prvi slučaj bar koliko ja znam uz ispriku ako griješim. Također pokušavam naći u Poslovniku odredbu koja govori o imperativnoj normi koja govori o obvezi isključenja pojedinih članova Podvijeća iz cijelog postupka jer su se kandidirali kandidati iz njihovih institucija i ne uspijevam pa bi lijepo molio da mi se ukaže na istu…. Sama činjenica da “nije bilo dovoljno tužitelja” nije po Poslovniku razlog za promjenu sastava Podvijeća… Imam dojam da se Poslovnik selektivno tumači i primjenjuje”, napisao je, pored ostalog, član VSTV-a Davor Martinović.

U prepisku se, potom, uključila i članica VSTV-a Biljana Simeunović.

“Poslovnik se mijenja iz dana u dan, što ukazuje na to da se mijenja po potrebi. Vrlo je teško članovima VSTV-a, a druge i da ne spominjem, pratiti isti i šta i kako je propisano. Zasigurno, “ad hoc” mijenjanje odluka, pa i tako izmijenjenih i mijenjanih odredbi Poslovnika ukazuju na to da ništa nije u redu i da je sadašnje stanje opšta pravna nesigurnost. “Ad hoc” rješenja, kako navodi predsjednik Lagumdžija u pismu, nisu navedena u spominjanim odlukama. Nigdje ne piše da je takva odluka samo za ovaj konkurs. Čak i u tako mijenjanom i nesigurnom pravnom okviru Poslovnika VSTV-a nigdje se ne pominje i nije propisano Ad hoc postupanje i odlučivanje bilo koga”, napisala je članica VSTV-a Biljana Simeunović.

#DubravkoČampara #DžerminPašić #HalilLagumdžija #pozicije #VSTV #BiH