Članak

PREDSJEDNIK RS

Dodik ne miruje ni nedjeljom: Ne možemo pristati na neustavna rješenja

(Patria) - Predsjednik Rs-a i SNSD-a Milorad Dodik i danas se oglasio na društvenim mrežama sumirajući sedmicu na izmaku.

"Republika srpska se zalaže za poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, onako kako je i napisano, a ne može prihvatiti nametanje neustavnih rješenja.

Svi koji tvrde suprotno, neka pročitaju Dejtonski sporazum i sve anekse i vidjeće koliko puta su prekršeni, ali nijednom od strane Republike srpske.

Ne možemo pristati na samovolju nelegalnog stranca da svojim odlukama suspenduje Ustavom propisanu obavezu parlamenta da donosi zakone", naveo je Dodik.

Podsjećamo, visoki predstavnik Christian Schmidt ove sedmice je donio odluku kojom mijenja Izborni zakon BiH, a kako bi unaprijedio integritet izbornog procesa. O ovim izmjenama još uvijek se nije oglasila Centralna izborna komisija s obzirom da je riječ o velikom broju izmjena koje CIK treba u kratkom roku implementirati, a kako bi se predstojeći lokalni izbori u oktobru mogli provesti.

Narodna skupština Rs je u noći sa četvrtka na petak usvojila Nacrt Izbornog zakona Rs

koji je upućen u javnu raspravu 15 dana.

Dodik je poručio da će Rs sama provesti svoje izbore, što upućuje da BiH ulazi u još jednu krizu.

Koalicioni partneri iz trojke podržali su izmjene koje je nametnuo Schmidt, dok su iz HDZ-a izrazili negodovanje i pozvali partnere na dogovor.

Iako je visoki predstavnik u BiH ostavio opciju da se do 19. aprila postigne dogovor te da PS BiH usvoji izmjene Izbornog zakona, male su šanse da će do toga zaista i doći.

#HDZ #Izbornizakon #MiloradDodik #trojka #visokipredstavnik #BiH