Članak

GRANICA S IZRAELOM

Tri posmatrača UN-a povrijeđena u eksploziji granate u južnom Libanu

(Patria) - Tri posmatrača Ujedinjenih nacija i prevodilac ranjeni su u subotu kada je eksplodirala granata u njihovoj blizini dok su vršili pješačku patrolu u južnom Libanu, saopštila je mirovna misija UN- a, dodajući da još istražuju porijeklo eksplozije, prenio je Reuters.

Mirovna misija UN-a poznata kao UNIFIL, kao i nenaoružani tehnički posmatrači poznati kao UNTSO, stacionirani su u južnom Libanu kako bi nadgledali neprijateljstva duž linije
razgraničenja između Libana i Izraela, poznate kao Plava linija.

Libanska oružana grupa Hezbollah razmjenjuje vatru s izraelskom vojskom preko Plave linije od oktobra, paralelno s ratom u Gazi.

UNIFIL je u saopštenju od subote naveo da je gađanje mirovnih snaga „neprihvatljivo“ i da je ranjeno osoblje evakuisano radi liječenja.

Dva sigurnosna izvora su ranije rekla Reutersu da su posmatrači ranjeni u izraelskom napadu izvan pograničnog grada Rmeisha. Izraelska vojska negirala je umiješanost u incident.

„Suprotno izvještajima, IDF nije jutros pogodio vozilo UNIFIL-a u području Rmeisha“, navodi se u saopštenju vojske.

Privremeni premijer Libana Najib Mikati razgovarao je sa komandantom UNIFIL-a Aroldom Lozarom, osudivši „gađanje“ i ranjavanje osoblja UN-a u južnom Libanu, navodi se u saopštenju iz Mikatijevog ureda.

UNIFIL je prošlog mjeseca saopštio da je izraelska vojska prekršila međunarodno pravo pucajući na grupu novinara koji se jasno mogu identifikovati, ubivši Reutersovog reportera Issam Abdallah.

#granata #Izrael #Liban #Svijet