Članak

BROJNI CIVILI UBIJENI

Hiljade Jevreja i Arapa u Izraelu traže kraj rata u Gazi

(Patria) - Hiljade palestinskih državljana Izraela okupilo se u petak tražeći okončanje rata u Gazi dok su obilježavali Dan zemlje, godišnju komemoraciju smrtonosnog gušenja protesta protiv izraelske zapljene zemlje 1976. godine, javio je AFP.

Demonstranti, predvođeni arapskim članovima izraelskog parlamenta, marširali su gradom Deir Hanna na sjeveru zemlje, mašući palestinskim zastavama i noseći transparente na kojima je pisalo „Zaustavite rat u Gazi“.

Većina demonstranata bili su arapski državljani Izraela - Palestinci koji su izbjegli raseljavanje tokom rata 1948. godine koji je doveo do stvaranja Izraela i koji, sa svojim potomcima, sada čine oko 21 posto njegovog stanovništva.

Manji kontingent jevrejskih Izraelaca pridružio se skupu, a neki su nosili natpise „Jevreji i Arapi odbijaju da budu neprijatelji.“

Dan zemlje obilježava proteste i štrajk 30. marta 1976. protiv odluke izraelskih vlasti da zauzmu velike dijelove zemlje u sjevernoj regiji Galileje.

„Na današnji dan prije 48 godina, naši su ljudi osujetili projekat konfiskacije naše zemlje svojim protestima... i oni su utjelovili važnu i istaknutu prekretnicu u historiji“, rekao je šef gradskog vijeća Deir Hanna Saeed Hussein u govoru na glavnom trgu.

„Prošlo je 48 godina, a mašina smrti i raseljavanja i dalje postoji... nastavlja se pokušaj da se izbriše naš nacionalni identitet i otme naše zemlje“, dodao je.

Arapski građani Izraela trpe veće stope nezaposlenosti, siromaštva i kriminala od Izraelaca Jevreja.

Vođa zajednice i bivši poslanik Mohammed Barakeh rekao je da se izraelski Arapi još uvijek suočavaju s „preseljenjem i represijom“.

„Ovo meso koje gori u Gazi je naše, a žene ubijene u Gazi su naše sestre“, rekao je, osuđujući ono što je opisao kao „genocid“ na palestinskoj teritoriji.

Otkako je prije skoro šest mjeseci izbio rat, arapski građani Izraela kažu da su iskusili rastuće neprijateljstvo vlade i drugih Izraelaca.

#Gaza #rat #Svijet