Članak

NOGOMET

Široki Brijeg nosi tri boda iz Ugljevika

(Patria) - Završena je prva utakmica subotnjeg rasporeda 24. kola WWin lige Bosne i Hercegovine između ekipa Zvijezde 09 i Širokog Brijega.

Susret su agilnije otvorili domaći fudbaleri koji su u petoj minuti imali odličnu priliku. Vadze je uputio dobar centaršut a Saliman glavom loptu šalje malo pored gola.

U 12. minuti ponovo su se fudbaleri Zvijezde 09 našli u dobroj prilici kada je Vadze šutirao vrlo loše sa pet metara, a u nastavku akcije ni Ivančić ne uspijeva doći do lopte.

U 23. minuti ponovo se Ivančičć našao u prilici kada je šutirao glavom nakon kornera, ali lopta ovoga puta odlazi preko gola. U 33. minuti i Vukoja šutira sa ivice šesnaesterca ali lopta odlazi pored gola.

Uslijedio je potom period igre u kojem je Široki Brijeg preuzeo inicijativu na terenu. U 35. minuti Kuprešak šutira vrlo dobro sa ivice šesnaesterca ali lopta pogađa prečku gola domaćih. Dvije minute poslije i Bagarić je šutirao sa deset metara ali lopta odlazi pored gola.

U finišu prvog poluvremena, odnosno u 43. minuti, gosti krunišu inicijativu na terenu i dolaze u vodstvo. Nakon kontra napada Mamić je izašao sam na golmana domaćih i bez većih problema ga matirao za 0:1.

Ipak, domaći u drugoj minuti nadoknade vremena dolaze do izjednačenja. Nakon slobodnog udarca kojeg je izveo Ponjević, pogodio je Ivančić za poravnanje. Gosti su protestovali kod sudija jer su smatarli da je Ivančić bio u ofsajdu, ali bez uspjeha.

Sa rezultatom 1:1 se otišlo na odmor, a treba napomenuti i da su u prvom poluvremenu dvojica igrača Širokog Brijega, Taraba i Mužek, sankcionisani žutim kartonima.

Drugo poluvrijeme, odnosno njegov početak, nije ponudilo skoro nikakva uzbuđenja na terenu. Obje ekipe su igrale mirno, čvrsto, bez puno “izleta” prema naprijed, te bez puno grešaka nazad, prenosi scsport.ba.

Ali iz doslovno prvog opasnog napada u drugom poluvremenu Širokobriježani dolaze do novog vodstva. Najprije Kpan u 63. minuti dodaje do Lukića koji iz izgledne situacije ne uspijeva postići pogodak, ali već u nastavku akcije ponovo Kpan dodaje do Lukića koji asistira Kuprešaku za 1:2.

Tek u 70. minuti bilježimo prvu dobru priliku za domaće fudbalere u drugom poluvremenu. Saliman je šutirao sa 20-ak metara a lopta odlazi malo pored gola gostiju.

Uslijedile su potom dvije odlične prilike za Široki Brijeg. Najprije u 72. minuti Mamić šutira glavom pravo u golmana Jelovca, a zatim u sljedećem napadu Prusina dobro šutira, ali Jelovac ponovo brani.

U 79. minuti domaći ponovo dolaze do izjednačenja. Vadze, uz Jelovca najbolji pojedinac u redovima Zvijezde 09 danas, sa 25 metara je šutirao i prelijepo pogodio za 2:2.

Ali samo dvije minute poslije Chinedu pravi odličan solo prodor i pogađa za 2:3 i novo vodstvo Širokog Brijega.

Chinedu je i u 85. minuti još jednom se istaknuo kada je glavom asistirao za Kpana a ovaj pogađa stativu gola Jelovca.

Široki Brijeg je u 85. minuti ostao sa igračem manje nakon što je Taraba dobio drugi žuti, odnosno crveni karton.

U nadoknadi vremena, koja je trajala pet minuta, nismo vidjeli ozbiljne prilike i veća uzbuđenja, pa je susret završen rezultatom 2:3.

Gosti su se s ovom pobjedom dodatno odmaknuli od opasne zone na tabeli, dok domaći nastavljaju borbu za opstanak sa zadnje pozicije. Zvijezda 09 će u narednom kolu gostovati Zrinjskom a Široki Brijeg će ugostiti GOŠK.

#sport #Zvijezde09 #ŠirokiBrijeg #Vadze #Saliman #Ivančić #Vukoja #Kuprešak #Bagarić #Mamić #Ponjević