Članak

PRIJAVE PRAVOSUĐU

Stevandić ne odustaje: Schmidta i Murphyja terete za terorizam

Stevandić je istakao da je Republici srpskoj bitno da probije medijsku blokadu

(Patria) - Predsjednik Narodne skupštine Republike srpske Nenad Stevandić rekao je da će institucije Republike srpske teretiti Christiana Schmidtaa, američkog ambasadora u BiH Michael Murphyja i njima slične pred domaćim pravosuđem, ali i pred pravosuđem u njihovim zemljama.

- Kada je reč o aktu terorizma, za koji će biti prijavljeni Schmidt i Murphy ako nastave da ugnjetavaju građane Rs, to je definisano i u Povelji o ljudskim pravima UN. Tamo jasno stoji da je ugnjetavanje naroda bez ikakvih zakonskih osnova akt terorizma - naglasio je Stevandić.

On je rekao da je Republika srpska usvojenim zaključcima i nacrtom svog izbornog zakona jasno poručila Schmidtu, Murphyju i sličnim da igra aktivnu ulogu na političkoj sceni i da ima više poteza, te da oni koji su proizveli ovu krizu sada imaju sužen manevarski prostor i svaki rezultat na kraju će ići na njihovu štetu.

Stevandić je istakao da je Republici srpskoj bitno da probije medijsku blokadu i da pokaže zemljama iz kojih dolaze ove ostrašćene diplomate da oni ugnjetavaju jedan narod.

- Varaju se ako misle da će građani u njihovim zemljama, kada čuju da su optuženi za akt terorizma, to ignorisati. Pa, niko nije lud da štiti teroriste. Mnogi u Njemačkoj i SAD ne znaju kakve pakosti rade njihove diplomate - rekao je Stevandić za Večernje novosti.

Narodna skupština Republike srpske usvojila je i zaključke da će zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike srpske preduzeti potrebne mjere da bi se zaštitila prava i slobode građana i neutralisala posljedice protivustavnog djelovanja na teritoriji Rs.

#AktTerorizma #ChristianSchmidtaa #Diplomate #MedijskaBlokada #MichaelMurphyja #NenadStevandić #PoveljaOLjudskimPravima #RepublikaSrpska #ZaključciRs #BiH