Članak

Zelenskiy: Ukrajinske snage moraće se povući 'malim koracima' bez američke pomoći

(Patria) - Predsjednik Volodymir Zelenskiy rekao je u intervjuu objavljenom u petak da će, ako Ukrajina ne dobije obećanu američku vojnu pomoć blokiranu sporovima u Kongresu, njene snage morati da se povuku „malim koracima“, prenose agencije.

„Ako nema podrške SAD-a, to znači da nemamo protivvazdušnu odbranu, nema rakete Patriot, nema ometača za elektronsko ratovanje, nema artiljerijskih granata od 155 milimetara“, rekao je za Washington Post.

„To znači da idemo unazad, povlačiti se korak po korak, malim koracima“,
rekao je. „Pokušavamo pronaći način da se ne povučemo“, dodao je.

Rusija šest puta nadmašuje ukrajinske snage na linijama fronta, uzrokujući gubitke trupa i položaja, rekao je nedavno imenovani glavnokomandujući Ukrajine Oleksandr Syrsky u rijetkom intervjuu objavljenom u petak.

„Prije nekoliko dana, prednost neprijatelja u pogledu ispaljene municije bila je oko šest prema jedan“, rekao je Syrsky za novinsku agenciju Ukrinform.

„Odbrambene snage sada izvršavaju zadatke duž cijele velike linije fronta, sa malo ili bez oružja i municije“, upozorio je, rekavši da je situacija „napeta“ u nekim područjima.

Ukrajina očekuje da Kongres Sjedinjenih Američkih Država usvoji paket vojne pomoći Kijevu od 60 milijardi dolara koji je dugo u zastoju.

#ArtiljerijskeGranate #ElektronskoRatovanje #GlavnokomandujućiSyrsky #IspaljenaMunicija #OdbrambeneSnage #PaketVojnePomoći #PredsjednikZelenskiy #ProtivvazdušnaOdbrana #RaketaPatriot #VojnaPomoć #Svijet