Članak

Izraelska kriza se produbljuje zbog plana regrutacije ultraortodoksnih Jevreja

(Patria) - Izraelski Visoki sud izdao je nalog u dugotrajnom sporu oko izuzeće od vojske ultra ortodoksninih Jevreja, produbljujući krizu u vladi, javio je BBC.

Sud je naložio zamrzavanje finansiranja ultraortodoksnih, ili Haredi Jevreja, obrazovnih institucija čiji učenici imaju uslove da budu pozvani na regrutaciju.
Haredi stranke u vladi su ljutito reagovale, dok je jedna sekularna stranka zaprijetila da će dati ostavku zbog tog pitanja. Većina Izraelaca protivi se izuzećima za ovu grupu stanovništva.

Haredi zajednica čini oko dvanaest posto stanovništva, ali oni koji redovno studiraju Toru su izuzeti od obavezne vojne službe. Regrutacija se odnosi na gotovo sve ostale Izraelce, osim izraelskih Arapa, od osamnaest godina i za muškarce i za žene.

Vlada raspravlja o nacrtu zakona kojim se navodno želi postići kompromis dopuštajući izuzeća s ograničenjima. Ali nacrtu plana oštro se protive Haredi stranke. Dvije od tih partija, Shas i UTJ, imaju osamnaest mjesta od 72 koja čine većinu.

S druge strane, sekularna, centristička stranka Nacionalna unija, koja ima osam mjesta, insistira da se izuzeci u potpunosti ukinu. Lider stranke Benny Gantz, bivši načelnik generalštaba, zaprijetio je povlačenjem iz vlade zbog trenutnog plana.

„Narod to neće tolerisati, Kneset neće moći da glasa za to, a moji saradnici i ja ne možemo biti dio ove vanredne vlade ako ovaj zakon bude usvojen“, rekao je u ponedeljak.

Dok neki ultraortodoksni Jevreji starosne dobi služe u Izraelskim odbrambenim snagama (IDF), velika većina ne, posvećujući svoje živote proučavanju Tore u vjerskim institucijama ili ješivotu.

Viši sud je presudio da će sredstva ješivotu čiji učenici ispunjavaju uslove za regrutaciju od 1. jula 2023. kada je istekao prethodni zakon o odlaganjima, ali koji se još nisu prispjeli za vojsku, biti zamrznuta. Izvještava se da pogađa oko 50.000 učenika ješive. Odluka bi trebalo da stupi na snagu 1. aprila, dan nakon što je istekao rok za izradu novog zakona od strane vlade.

Šef UTJ-a, Yitzhak Goldknopf, nazvao je presudu „mrljom i sramotom“.
Kritičari se protive izuzeću, tvrdeći da bi svi Izraelci Jevreji trebali služiti bez izuzetka. Pitanje se zaoštrilo od početka rata u Gazi 7. oktobra, u kojem su ubijena 254 vojnika. Bivši savjetnik lidera Shas-a Ariyeh Derija, Barak Seri, rekao je za izraelski javni radio da su „od trenutka kada je sud presudio, Haredi stranke bile u potpunom šoku“.

„Bili su zapanjeni presudom da će finansiranje prestati ovog ponedjeljka. Optužbe lete na sve strane, na Likud (stranku koja vodi vladu), na (premijera Benjamina) Netanyahua, na potpuno desničarsku vladu, na njihove predstavnike... Ovo je najgora situacija u kojoj su Haredimi ikada bili.“, dodao je.

#Ankaran #BennyGantz #Haredi #IDF #Izraelski #Jevreja #NacionalnaUnija #Regrutaciju #Ultraortodoksninih #VisokiSud #YitzhakGoldknopf #Svijet