Članak

POLJSKI PREMIJER

Tusk upozorava: Evropa je u predratnom periodu, svaki scenarij je moguć

Poljski premijer Donald Tusk upozorava da je Evropa u "predratnom periodu", ali da još ima dug put prije nego što bude spremna suočiti se s prijetnjom koja je pred njom.

(Patria) - Poljski premijer Donald Tusk upozorava da je Evropa u "predratnom periodu", ali da još ima dug put prije nego što bude spremna suočiti se s prijetnjom koja je pred njom, prenosi Politico.

- Ne želim nikoga plašiti, ali rat više nije nešto iz prošlosti - rekao je Tusk u intervjuu za nekoliko evropskih medija.

Navodi kako trenutno najviše zabrinjava to što je doslovno svaki scenarij moguć, te dodaje da se Evropa nije suočila s ovakvom situacijom od 1945. godine.

- Znam da zvuči poražavajuće, pogotovo ljudima mlađe generacije, ali moramo se navići na dolazak novog doba. Ovo je predratno stanje. Ne pretjerujem. To svakim danom postaje sve očitije - ističe Tusk.

Usred ruske invazije na Ukrajinu, koja je započela u februaru 2022., zapadni saveznici i najviši vojni dužnosnici postali su sve zabrinutiji zbog potencijalnog prelijevanja sukoba, uprkos tome što je ruski predsjednik Vladimir Putin opetovano poricao bilo kakve namjere da napadne NATO.

Prošle sedmice ruski projektil ušao je u poljski zračni prostor, što je natjeralo Varšavu da digne borbene avione F-16, a Tusk je to nazvao zabrinjavajućim incidentom. Tusk upozorava da Evropa još nije spremna suočiti se s prijetnjom.

- Moramo biti spremni. Evropa još ima dug put. Prvi korak je da zemlje ispune NATO-ov cilj trošenja 2 posto svog BDP-a na odbranu.

Danas moramo potrošiti koliko god možemo da kupimo opremu i municiju za Ukrajinu jer živimo u najkritičnijem trenutku od završetka Drugog svjetskog rata.

Sljedeće dvije godine odlučit će o svemu. Ako ne možemo poduprijeti Ukrajinu s dovoljno opreme i municije, ako Ukrajina izgubi, niko se u Evropi neće moći osjećati sigurnim - ističe Tusk.

Istovremeno pozdravlja prilagodbu stava koja je podstakla neke evropske čelnike, uključujući francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je najavio mogućnost slanja francuskih vojnika u Ukrajinu.

- Kada sam prvi put bio premijer, niko osim baltičkih država nije obratio pažnju na moja upozorenja da bi Rusija mogla biti prijetnja - dodao je Tusk.

S predsjedničkim izborima u SAD-u krajem godine, evropski čelnici sve više su zabrinuti zbog dobre vjerovatnosti ponovnog izbora Donalda Trumpa, strahujući da će se povući iz NATO-a i spriječiti daljnju pomoć Kijevu.

Ali za Tuska uloga Evrope ostaje nepromijenjena, bez obzira na to ko će biti u Bijeloj kući.

- Bez obzira na to hoće li pobijediti Joe Biden ili Donald Trump, Evropa je ta koja mora učiniti više kada je u pitanju odbrana - zaključio je Tusk.

#DonaldTrump #DonaldTusk #EmmanuelMacron #Evropa #JoeBiden #NATO #PredratnoStanje #Rat #Ukrajina #VladimirPutin #Svijet