Članak

ODNOSI

Rusija stavila veto na nadzor UN-a nad sankcijama Sjevernoj Koreji

(Patria) - Rusija je u četvrtak blokirala obnavljanje panela stručnjaka UN-a koji nadgledaju međunarodne sankcije Sjevernoj Koreji, nekoliko sedmica nakon što je tijelo saopštilo da istražuje izvještaje o prometu oružja između Moskve i Pjongjanga, javio je AFP.

Potez je naišao na kritike ministarstva vanjskih poslova Južne Koreje, koje je reklo da je Rusija donijela „neodgovornu odluku“ uprkos svom statusu stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a.

Sjedinjene Američke Države nazvale su veto Moskve „naporom iz vlastitih interesa da se sahrani izvještaj komisije o vlastitom dosluhu“ sa Sjevernom Korejom.

„Današnje akcije Rusije cinično su narušile međunarodni mir i sigurnost, a sve u cilju unapređenja korumpirane pogodbe koju je Moskva sklopila sa DNRK-om“, rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller, nazivajuči azijsku državu njenim službenim imenom - Demokratska Narodna Republika Koreja.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba oglasio se na društvenim mrežama i nazvao veto „priznanjem krivice“, usred navoda da Pjongjang pomaže Moskvi u ratu protiv Kijeva.

Veto Moskve u Vijeću sigurnosti ne uklanja sankcije Sjevernoj Koreji, ali označava kraj grupi koja nadgleda njihovu primjenu. Mandat komisije ističe krajem aprila. Sjeverna Koreja je pod sve većim sankcijama od 2006. godine, koje je uvelo Vijeće sigurnosti UN-a kao odgovor na njen nuklearni program. Od 2019. Rusija i Kina pokušavaju uvjeriti Vijeće sigurnosti da ublaži sankcije, koje nisu imale rok važenja.

Vijeće je dugo podijeljeno po tom pitanju, a zamjenik kineskog ambasadora Geng Shuang u četvrtak je ustvrdio da su sankcije „pojačale tenzije i konfrontaciju sa ozbiljnim negativnim utjecajem na humanitarnu situaciju“. Kina je bila uzdržana umjesto da se pridruži Rusiji u vetu. Svi ostali članovi su glasali za obnavljanje stručnog panela.

Rusija je u augustu iskoristila veto da okonča mandat grupe UN-ovih eksperata za Mali koji su optužili da su Wagnerovi plaćenici umiješani u široko rasprostranjene zloupotrebe.

#Rusija #SjevernaKoreja #Svijet