Članak

NIJE BILO VOLJE

Američki general: Izrael nije dobio svo oružje koje je tražio

Visoki američki general rekao je jučer da Izrael nije dobio svako oružje koje je tražio, dijelom zbog toga što administracija Joea Bidena nije bila voljna osigurati određeno naoružanje.

(Patria) - Visoki američki general rekao je jučer da Izrael nije dobio svako oružje koje je tražio, dijelom zbog toga što administracija Joea Bidena nije bila voljna osigurati određeno naoružanje.

Washington godišnje šalje 3,8 milijardi dolara vojne pomoći Izraelu, svome dugogodišnjem savezniku.

SAD su hitno slale protivzračne odbrambene sisteme i municiju Izraelu, no neke demokrate te arapsko-američke grupe kritikovale su Bidenovu administraciju zbog ustrajne podrške Izraelu, za koju kažu da ostavlja dojam nekažnjivosti.

- Iako ih podržavamo vojno, nisu dobili sve što su tražili. Dijelom iz razloga jer su tražili ono što ne možemo isporučiti ili nismo voljni isporučiti, ne sada - rekao je general Charles Q. Brown, načelnik zajedničkog štaba američke vojske.

Izraelska ofanziva izazvala je protivljenje u Bidenovoj Demokratskoj stranci, zbog čega su se hiljade ljudi na stranačkim predizborima izjasnile kao "neopredijeljene".

Američki ministar odbrane Lloyd Austin sastao se s izraelskim ministrom odbrane Yoavom Gallantom u Washingtonu ranije ove sedmice, a Pentagon je saopštio da je razgovarano o sigurnosnoj pomoći Izraelu.

- To je neprestan dijalog - dodao je Brown.

#Izrael #oružje #SAD #Svijet