Članak

RANI PREGOVORI

Politico: Pentagon planira finansiranje 'mirovnih snaga' u Gazi

Pentagon je u ranim pregovorima koji uključuju prijedlog da SAD finansiraju ili multinacionalne snage ili palestinski tim za očuvanje mira u Pojasu Gaze.

(Patria) - Pentagon je u ranim pregovorima koji uključuju prijedlog da SAD finansiraju ili multinacionalne snage ili palestinski tim za očuvanje mira u Pojasu Gaze, piše američka novinska kuća Politico.

Ovaj medij citira dva neimenovana odbrambena i druga američka zvaničnika koji su rekli da nijedna od opcija na stolu ne bi uključivala američke trupe na teritoriji.

Ranije su SAD naglasile da plan isporuke pomorske pomoći Gazi preko privremenog pristaništa također neće uključivati ljude na terenu.

"Imali smo brojne razgovore i s Izraelcima i s našim partnerima o ključnim elementima za dan poslije u Gazi kada za to dođe pravo vrijeme", rekao je jedan visoki zvaničnik.

U izvještaju se navodi da bi mogli proći mjeseci prije nego što Washington i njegovi saveznici pristupe fazi odobravanja plana, posebno jer regionalni učesnici pozivaju na predanost rješenju s dvije države.

#Gaza #mirovnesnage #Palestina #SAD #Svijet