Članak

UBIJAJU SE CIVILI I DJECA

Irska će intervenisati u slučaju Južna Afrika protiv Izraela o genocidu u Gazi

(Patria) - Irska je u srijedu saopštila da će intervenirati u slučaju genocida Južna Afrika protiv Izraela, što je do sada najjači signal zabrinutosti Dablina zbog izraelskih operacija u Gazi od 7. oktobra.

Najavljujući taj potez, ministar vanjskih poslova Micheal Martin rekao je da, iako je na Svjetskom sudu da odluči da li je počinjen genocid, želi da bude jasno da Hamasov napad 7. oktobra i ono što se dešava u Gazi sada „predstavlja eklatantno kršenje međunarodno humanitarno pravo u masovnim razmjerima“, javio je Reuters.

„Uzimanje talaca. Namjerno uskraćivanje humanitarne pomoći civilima. Gađanje civila i civilne infrastrukture. Neselektivna upotreba eksplozivnog oružja u naseljenim mjestima. Upotreba civilnih objekata u vojne svrhe. Kolektivno kažnjavanje cjelokupnog stanovništva“, naveo je.

„Lista se nastavlja. Mora se zaustaviti. Stav međunarodne zajednice je jasan. Dosta je bilo.“

U januaru je Međunarodni sud pravde (ICJ), poznat i kao Svjetski sud, naredio Izraelu da se suzdrži od bilo kakvih djela koja bi mogla potpasti pod Konvenciju o genocidu i da osigura da njegove trupe ne počine genocidna djela nad Palestincima, nakon što je Južna Afrika optužila Izrael za genocid u Gazi.

Izrael i njegovi zapadni saveznici opisali su optužbe kao neosnovane. Konačna presuda u slučaju južnoafričkog Međunarodnog suda pravde u Hagu mogla bi potrajati godinama.

Martin nije rekao u kom obliku će intervencija biti niti je iznio bilo koji argument koji Irska planira da koristi, ali je dodao da je taj korak odlučen nakon pravne i političke analize i konsultacija sa nekoliko partnera, uključujući Južnu Afriku.

Martinovo odjeljenje je saopštilo da takve intervencije trećih strana ne zauzimaju konkretnu stranu u sporu, ali da bi intervencija bila prilika za Irsku da iznese svoje tumačenje jedne ili više odredbi Konvencije o genocidu o kojima je riječ u ovom slučaju.

U napadu pod vodstvom Hamasa ubijeno je 1.200 ljudi, a više od 250 je uzeto za taoce. U izraelskim napadima na Gazu ubijeno više od 32.000 ljudi, uglavnom civila, djece i žena.

Dugogodišnji pobornik palestinskih prava, Irska se prošle sedmice pridružila Španiji, Malti i Sloveniji u poduzimanju koraka ka priznavanju državnosti koju su proglasili Palestinci na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

Izrael je rekao zemljama da njihov plan predstavlja „nagradu za terorizam“ koja bi smanjila šanse za pregovorno rješenje sukoba između susjeda.

#Svijet #Irska #Palestina #Izrael #genocid #Gaza #djeca #civili