Članak

AMERIČKI ZVANIČNIK OTKRIO

Izrael ponovo spreman o Rafahu razgovarati s Washingtonom

Otkrio je to jučer jedan visoki američki zvaničnik u izjavi za AFP, dodavši da SAD rade s Izraelom da se usaglasi datum.

(Patria) - Služba izraelske vlade želi da se iznađe novi datum za organizovanje sastanka o Rafahu, opkoljenom gradu na jugu pojasa Gaze, iako su Izraelci prije dva dana otkazali razgovore o tome predviđene za ovu sedmicu.

Otkrio je to jučer jedan visoki američki zvaničnik u izjavi za AFP, dodavši da SAD rade s Izraelom da se usaglasi datum.

Gnjevan jer su se SAD suzdržale tokom glasanja o rezoluciji u UN-u kojom se zahtijeva primirje u Gazi, Izrael je u ponedjeljak odlučio da ne pošalje delegaciju u Washington, gdje je trebalo da bude razgovarano o izraelskom planu ofanzive na Rafah na jugu Pojasa Gaze, čemu se Bijela kuća suprotstavlja, zahtijevajući zbrinjavanje civila i popravljanje katastrofalne humanitarne situacije.

Washington, glavni izraelski saveznik, protiv je svake veće kopnene ofanzive na Rafah, gdje se sklonilo više od milion palestinskih civila.

Predsjednik SAD-a Joseph Biden lično je tražio od izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da pošalje delegaciju u SAD kako bi bilo razgovarano o mogućim alternativama.

Netanyahu je ipak u ponedeljak odlučio da neće slati delegaciju iz protesta zbog odluke SAD-a da se suzdrže tokom glasanja o rezoluciji UN u kojoj se smjesta poziva na prekid vatre u Gazi.

Zvaničnici SAD-a su rekli da su iznenađeni tom reakcijom, ali su potvrdii da nisu promijenili svoj stav o pružanju podrške Izraelu.

#Biden #Delegacija #Gaza #Izrael #Netanyahu #Ofanziva #Rafah #SAD #UN #Washington #Svijet