Članak

STATISTIČKI PODACI

Kanada premašila 40 miliona stanovnika

Kanada je dosegnula rekordnih 40,77 miliona stanovnika u 2023. godini, mahom zahvaljujući privremenoj imigraciji, a porast stanovništva nije prošao bez izazova, objavio je jučer Reuters, pozivajući se na Kanadsku kancelariju za statistiku (SC).

(Patria) - Kanada je dosegnula rekordnih 40,77 miliona stanovnika u 2023. godini, mahom zahvaljujući privremenoj imigraciji, a porast stanovništva nije prošao bez izazova, objavio je jučer Reuters, pozivajući se na Kanadsku kancelariju za statistiku (SC).

Prema podacima SC-a, Kanada je 2023. bila bogatija za 1,27 miliona ljudi, 3,2 posto više u odnosu na prethodnu godinu, što je najviši godišnji rast od 1957. godine.

Priliv imigranata, međutim, navodi se kao glavni krivac za nedostatak stambenog prostora, što je dovelo do rasta cijena kuća i stanova. Sve to je naškodilo premijeru Justinu Trudeauu koji se suočava s padom popularnosti.

Rast stanovništva je također srozao domaći bruto proizvod (BDP) po glavi stanovnika i doprinio padu produktivnosti, pokazuju brojke iz posljednjeg kvartala. Na to posebno upozoravaju ekonomisti Kanadske narodne banke.

"Godine 2023., 97,6 posto rasta kanadskog stanovništva se pripisuje međunarodnoj imigraciji (stalnoj i privremenoj), a tek preostalih 2,4 posto dolazi od prirodnog priraštaja.

Ovo je druga godina zaredom da je privremena imigracija podstakla rast stanovništva i treća godina zaredom s neto povećanjem rezidenata bez trajne dozvole boravka", navodi se u izvještaju statističke kancelarije.

Kanada je uveliko zavisila od imigracije kako bi osnažila radnu snagu i ekonomski rast. U 2021. gotovo četvrtina stanovnika nije bila rođena u Kanadi, što je najveća brojka među grupom zemalja G7, navodi se u izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

U posljednjih nekoliko mjeseci, Trudeauova liberalna vlada pokušava da se odupre pritisku, zbog čega je donijela mjere kojima pokušava da ograniči broj stranih studenata i rezidenata bez trajne dozvole boravka koji godišnje mogu da uđu u zemlju.

Procjenjuje se da je 1. januara 2024. u Kanadi živjelo 2,6 miliona rezidenata bez trajne dozvole boravka.

Od tog broja, njih 2,3 miliona imalo je dozvolu za rad i članove porodice s kojima su živjeli. Njih 328.898 bili su tražioci azila sa ili bez dozvole za studiranje ili rad.

#Imigracija #Imigranti #Kanada #RadnaSnaga #Rast #Rezidenti #StambeniProstor #Stanovnistvo #Svijet #Trudeau