Članak

OKONČAN ŠTRAJK

Postignut dogovor: Plaće radnicima RMU Zenica do kraja iduće sedmice, konačna odluka o sudbini rudnika za 15 dana

Nakon dvosatnih pregovora u Vladi FBiH pred rudare je izašao Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine koji je obavijestio 300 okupljenih rudara da je postignut dogovor.

(Patria) - Vlada FBiH, Elektroprivreda BiH i predstavnici Sindikata rudara FBiH postigli su dogovor o isplati plaća za radnike rudnika RMU Zenica za januar i februar, najkasnije do kraja naredne sedmice.

Nakon dvosatnih pregovora u Vladi FBiH pred rudare je izašao Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine koji je obavijestio 300 okupljenih rudara da je postignut dogovor.

"Za radnike RMU Zenica vrši se isplata plate za januar i februar 2024. najkasnije u toku iduće sedmice. Sve mjere i radnje koje su se trebale poduzeti kako bi se ovo realiziralo već su poduzete. Iz bilo kojeg razloga da ne dođe do ovoga, Sindikat nema dilemu, uradit ćemo ono što smo najavili, novi masovni protestni skup pred Vladom FBiH. Po svemu što je predstavljeno mi ne bismo trebali biti u takvoj poziciji", kazao je Husić.

On je kazao i da je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije dobilo Elaborat i da se od danas pristupa analizi svih pokazatelja tog Elaborata i na bazi analize u narednih 15 dana bit će donesena konačna odluka o statusu RMU Zenica i radnika rundika.

"Naše opredjeljenje je da sve mora biti u skladu sa važećim zakonskim propisima, kako po pitanju rudnika tako i radnika. Radnici RMU Zenica neće biti ostavljeni sami sebi i ako bude potrebe na narednom skupu, ako bude potrebe imat će još veću podršku", kazao je Husić nakon čega su se rudari uputili prema autobusima.

Ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić je kazao da Vlada i Sindikati imaju apsolutnu sinergiju te je pozitivan ishod sastanka bio i ovaj put.

Utvrđeno je da postoje finansijska sredstva u budžetu FBiH te će se iskoristiti u narednim danima za isplatu plate rudarima u Zenici.

Lakić je kazao da su zajedno konstatovali da proizvodnja u RMU Zenica nije bila na zadovoljavajućem nivou.

#Elektroprivreda #plaće #RMUZenica #rudari #VladaFederacije #BiH