Članak

RIJEŠENA NEDOUMICA

VSTV učestvuje u pripremi novog Zakona o VSTV, nastavlja se procedura izbora glavnih tužilaca i predsjednika sudova

(Patria) - Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (Vijeće/VSTV BiH) je uključeno u pripremu teksta Zakona o VSTV-u BiH učešćem u radnoj grupi koju je formiralo Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine, odgovorili su iz VSTV-a na pitanje Patrije.

No, na pitanje da li su upoznati sa namjerama određenih političkih stranka i grupacija koje traže da se mijenja način popune i ustroj VSTV-a i koje su to suštinske promjene u odnosu na aktuelni zakon iz VSTV-a su odgovorili:

"Primjena Zakona o VSTV-u BiH iz 2004. godine (sa izmjenama i dopunama zaključno sa 2024. godinom) otvorila je mnoga pitanja koja će biti predmet razmatranja u radu radne grupe. Obzirom da su u toku sastanci i aktivan rad ove grupe, nismo u mogućnosti dostaviti vam informacije o bilo kakvim konačnim rješenjima", navode iz VSTV-a.

Također nisu odgovorili ni na pitanje da li će ponovo biti promijenjen Zakon o VSTV zbog pomjeranja roka za formiranje Odjela za integritet.

Kada je riječ o presudi Suda BiH kojom su pojedine odredbe Poslovnika stavljene van snage, iz VSTV-a su naveli da će konkurs objavljen 15. januara 2024. godine provoditi na osnovu odredbi Poslovnika koje su važile u trenutku zatvaranja konkursa.

"Vijeće je na sjednici održanoj 20. i 21. marta 2024. godine razmatrajući presudu Suda BiH broj S1 3 U 047188 24 Usoz zaključilo da će se javni konkurs za upražnjena mjesta u pravosuđu BiH objavljen 15. januara 2024. godine, provoditi na osnovu odredbi Poslovnika VSTV BiH koje su važile u trenutku zatvaranja konkursa", naveli su.

Konkurs je objavljen za 19 rukovodećih pozicija, 54 sudija i tužilaca te devet stručnih saradnika. Među tim pozicijama je i šest pozicija glavnih tužilaca Tužilaštva KS, Tužilaštva TK, Tužilaštva Unsko-sanskog kantona,
glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Banja Luci
glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Doboju, glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, te devet predsjednika sudova.

#konkursi #Poslovnik #sudije #tužioci #BiH