Članak

ODLUKA KOLEGIJA

Stevandić: Sutra posebna sjednica NSRs, na dnevnom redu sigurnosna situacija i odgovor Schmidtu

(Patria) - Posebna sjednica Narodne skupštine Rs bit će održana sutra sa početkom u 10 sati, odlučio je Kolegij najvišeg zakonodavnog tijela u Rs.

Na dnevnom redu sjednice biće aktuelna bezbjednosna situacija u svijetu, sa reperkusijom na Republiku Srpsku, potvrdio je Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

"Nisu bili prisutni samo članovi Kluba za Pravdu i red. Usvojili smo samo jednu tačku, a to je razmatranje bezbjednosne situacije. Usvojili smo jednoglasno sve. Takođe smo usaglasili da se skupštini obrate predsjednici svih parlamentarnih stranaka na zahtjev SDS-a, u trajanju od po 10 minuta", rekao je Stevandić.

Nakon toga je napomenuo da treba da se donesu odluke i zaključci kojim se, kako kaže, osuđuje djelovanje nelegalnog visokog predstavnika u BiH i stranih ambasadora, prije svih američkog.

"Nama je cilj zaštita Ustava u BiH. Ovo je kršenje prava. Jedan od mojih ličnih prijedloga biće da korištenje bilo kakvih prijetnji građanima Rs, od strane političkih predstavnika, bez odluke Vijeća sigurnosti UN-a, predstavlja prijetnju terorizma", rekao je predsjednik NSRs.

"Idiotski je reći da će provoditi zakon u pet opština, a u drugima ne. To je čisti idiotizam. To je odmah osuđeno i od Evropske unije, te od Hrvata. Nelegalni predstavnik ima protiv sebe dva naroda, entitet, Evropsku uniju, Vijeće sigurnosti. Ne postoji nijedno mjesto osim ovog teatra u BiH da se tako nešto radi. Da je pametan, on bi otišao kući", poručio je Stevandić, na Schmidtovu odluku.

Rekao je da će se sutra na sjednici razgovarati o odgovoru Rs na to nametanje.

"Ja bih njegov zakon prepisao i naveo da se odnosi na svaku opštinu a ne na par njih. Nama skeneri ne smetaju", istakao je Stevandić.

Na pitanje da li će ovo uticati na dogovore vlasti u Sarajevu, Stevandić je rekao da je bolji svaki dogovor od nametanja i intervencionizma i huškanja jednih na druge.

"Ovo nas vraća na loše stvari. Dio medija ga podržava i bukvalno kao da žele da nahuškaju ljude jedne na druge. Mi smo u Laktašima dogovorili još mnoge stvari, neke smo usvojili, što je Evropa prepoznala. Sada je pitanje da li će 'trojka' čekati Šmita i da li će raditi kako treba", naglasio je Stevandić.

#BezbjednosnaSituacija #EvropskaUnija #Hrvati #Laktaši #NarodnaSkupština #NenadStevandić #RepublikaSrpska #Sarajevo #Trojka #VijećeSigurnostiUN #BiH